A kapszaicin hozzájárulhat a súlycsökkentéshez
Csípős szósszal távozik a sörhas?
Kulcsfontosságú szerepet játszhat a jövőben a súlycsökkentő beavatkozásokban a csípős szósz - összetevői kutatók szerint csökkentik a sörhasként emlegetett zsírt.
2012.05.11 10:15ma.huAz összetevő, amely a csípős szósz ízét adja, komoly szerepet játszhat a jövőben a súlycsökkentésben - állapították meg kutatók. Sajnos azonban ez nemcsak arról szól, hogy együnk több chilit a vacsorához.
A kapszaicin nevű összetevő - amely a paprikának olyan jellegzetes, erős ízt ad - várhatóan használatos lesz a karcsúsító műtéti technikákhoz. Bostoni kutatók arra keresték a választ, találhatnak-e más alternatívát a vagotómiára - vagyis a nervus vagus nevű ideg átvágására.
Ezt az eljárást használják manapság a fekélyek kezelésére, valamint arra, hogy csökkentsék az elhízással kapcsolatba hozható betegségek kialakulásának esélyét.

Súlycsökkentésre azonban sosem használták a lehetséges mellékhatások miatt, ami például a késleltetett gyomorürítés. A kutatócsoport vezetője, Dr. Ali Tavakkoli elmondta, az új, alternatív technikát elhízott patkányokon tesztelték.
Ahelyett, hogy eltávolították volna a vagus ideget, a kapszaicint használták bizonyos idegrostok elpusztításához. Rájöttek, hogy ez a módszer csökkenti a sörhasként emlegetett zsírt, amely a hasi szervek közti távolságot növeli.
A kutató hozzátette, hogy a magas viscerális (rejtett hasi) zsír mennyisége összefüggésbe hozható az elhízással és az ahhoz kapcsolódó betegségekkel, így a cukorbetegséggel. Ám ha lefaragjuk ezt a zsírmennyiséget, akkor mindezeknek az esélye csökken.
A kutatók most arról szeretnének megbizonyosodni, hogy a módszer embereknél is beválik, és vajon használható-e a kapszaicin közvetlenül az emberi vagus rostoknál.
"A súlycsökkentés egyre fontosabbá válik, hiszen az elhízás, a cukorbetegség világméretű probléma - mondta Dr. Tavakkoli. - Nagyobb szerepet kell kapjanak a kevésbé invazív eljárások."
A kutatást a Digestive Diseases and Sciences közölte.