Koronavírus-járvány

Kásler szerint nem számít, ki hány oltást kapott, az a lényeg, hogy mikor

Az emberi erőforrások minisztere szerint a védettségi szint körülbelül 4-5 hónapon keresztül áll fenn.

2022.01.30 02:31ma.hu

A miniszter szerint négy hónappal a 3. oltás után elsősorban a 60 év feletti embereknek ajánlott a 4. oltás, illetve akik olyan társbetegségekben szenvednek, mint a szívelégtelenség, infarktus, krónikus tüdőbetegség.

"Nem azt kell figyelembe venni, hogy ki hány oltást kapott eddig, hanem azt, hogy az oltások között mennyi idő telt el" – mondta Kásler Miklós az Életközelben című videóinterjúban.  Az emberi erőforrások minisztere szerint a védettségi szint körülbelül 4-5 hónapon keresztül áll fenn, de a 4. hónap után először lassan, majd rendkívül gyorsan csökken. "Arra utaló adatok vannak például Izraelből, hogy a 4. oltás háromszor jobban védi az embereket a súlyosabb megbetegedéstől és a fatális betegséglefolyástól, mint megelőzően" – hangsúlyozta.

Hozzátette: 4 hónappal a 3. oltás után elsősorban a 60 év feletti embereknek ajánlott a 4. oltás, illetve akik olyan társbetegségekben szenvednek, mint a szívelégtelenség, infarktus, krónikus tüdőbetegség. Ezeknek a betegségeknek a kezelésével foglalkozik a 2018-ban létrehozott Nemzeti Egészségügyi Programok, illetve a 2021-ben megalakult Nemzeti Infektológiai Program. A 6 Nemzeti Egészségügyi Programnak köszönhetően, ha lesz egy nagy pandémia 5, vagy 6 év múlva, akkor a magyar lakosság sokkal jobb egészségi állapotban fogadja azt a helyzetet – mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet európai regionális igazgatója szerint végéhez közelít a járvány, úgy reagált: Hans Kluge elhamarkodottan soha nem nyilatkozik, de ugyanígy más teoretikus megközelítések is lehetnek.

Az interjú során szóba került a Szent Imre Kórházban történt tüzeset, amely egy halálos áldozatot követelt. A miniszter kiemelte: a sürgősségi osztály teljes rekonstrukcióra szorul, amelynek pénzügyi igénye majdnem félmilliárd forint.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.