Választás 2018

Elemző: az ellenzéki pártoktól a tehetségtelenségük elriasztotta a szavazókat

A magas részvétel miatt sokan arra következtettek, hogy az ellenzéknek sikerült mozgósítania szavazóit, de az eredményekből látszik, hogy teljes ellenzéki összefogás esetén sem lehetett volna elkerülni a Fidesz-KDNP győzelmét - véli.

2018.04.09 09:29MTI

Az ellenzéki pártoktól a tehetségtelenségük elriasztotta a szavazókat a vasárnapi országgyűlési választáson, emellett a pártok nem értették meg, hogyan hatott az emberekre a migrációs válság - mondta Galló Béla politológus az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Hozzátette: elemzési hibát követ el az, aki a baloldal vereségének okát taktikai síkon keresi, ez inkább mély, strukturális ellentétnek tudható be.

A magas részvétel miatt sokan arra következtettek, hogy az ellenzéknek sikerült mozgósítania szavazóit, de az eredményekből látszik, hogy teljes ellenzéki összefogás esetén sem lehetett volna elkerülni a Fidesz-KDNP győzelmét - mondta.

Az elemző szerint feltűnő, hogy az ellenzéki pártoknak csak nagyobb városokban van szavazótáboruk, ezzel szemben a kormánypártokat többségükben vidéki szavazók erősítették.

Az Egyesült Államokban Donald Trump elnöknek, Oroszországban pedig Vlagyimir Putyin elnöknek is többségében vidéki szavazói voltak - fűzte hozzá.

Galló Béla szerint az ellenzéki pártok ezek után sem gondolják át azokat a mély, strukturális ellentéteket, amelyek a vereségüket okozták.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.