Tapolcai választás

Nem sértette meg a jelöltek közötti esélyegyenlőséget az ATV

Nem sértette meg a jelöltek közötti esélyegyenlőség elvét az ATV, amikor csak néhány, a tapolcai időközi országgyűlési választáson esélyesnek minősített jelöltet hívtak meg egy műsorba, a Magyar Munkáspárt jelöltjét azonban nem.

2015.04.10 15:49MTI

A Magyar Munkáspárt azért fordult az NVB-hez, mert az ATV április 7-ei Doku című műsorába a tapolcai időközi választás jelöltjei közül csak a Fidesz-KDNP, az MSZP-DK, az LMP és a Jobbik jelöltjét hívták meg, a Magyar Munkáspártét azonban nem. A Magyar Munkáspárt szerint a diszkriminációval sérült a jelöltek közötti esélyegyenlőség választási alapelve.

Az ATV azonban közölte: többször adtak tájékoztatást a munkáspárti jelölt indulásáról, és életszerűtlennek nevezték, hogy az időközi választáson induló mind a 22 jelöltnek egy műsorban adjanak megszólalási lehetőséget.

A vitában Patyi András, az NVB elnöke emlékeztetett: a testület gyakorlata szerint egyetlen műsor alapján nem lehet megállapítani a kiegyensúlyozott tájékoztatás elvének sérelmét, másrészt a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye nem jelenti azt, hogy minden műsorszámban minden véleményt meg kell jeleníteni. Az NVB elnöke hivatkozott a szerkesztői szabadságra is.

Az NVB mindezek alapján egyhangú döntéssel elutasította a Magyar Munkáspárt kifogását. A határozat ellen a Kúriához lehet fordulni jogorvoslatért.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.