Adóügyek

Így folytatódik az adócsökkentés és adóegyszerűsítés

Számos újdonságot hoznak a közlemény szerint a 2024-es, egyes esetekben a 2025-ös évre benyújtott adómódosító törvényjavaslatok.

2023.11.01 10:11MTI

Számos újdonságot hoznak a 2024-es, egyes esetekben a 2025-ös évre benyújtott adómódosító törvényjavaslatok. Folytatódik az egyes szektorokat érintő különadók fokozatos kivezetése, a reklámadó felfüggesztésének egy évvel való meghosszabbítása, a közműadó első körben részbeni, majd 2025-től teljes kivezetése. Egyszerűbbé válik többek között a személyi jövedelemadó- és járulékszabályozás, valamint változnak az e-nyugtára és a nyugtaadat-szolgáltatásra vonatkozó áfa-szabályok. Az E-pénztárgép rendszer bevezetésével pedig Magyarország elsőként teheti általánossá az e-nyugtát az Európai Unióban. A kormány 2025-től - elegendő felkészülési időt biztosítva - jelentősen egyszerűsíti az egyéni vállalkozók adózását is - tették hozzá.

A globális minimumadóról szóló irányelvet külön törvényjavaslat ülteti át a magyar szabályozásba oly módon, hogy egyúttal a magyar adórendszer versenyképességét is megőrzi. A tervezett szabályozás kizárólag a legnagyobb - cégcsoport szinten 750 millió eurót meghaladó - bevétellel rendelkező multinacionális vállalatcsoportokat érinti. A szabályok finomításában Magyarország a régió legaktívabb országaként vett részt, amelynek eredményeként sikerült elérni, hogy a Magyarországon keletkezett jövedelem csak Magyarországon adózzon, a beruházások kedvezményben részesülhessenek, és a belföldön megfizetett adók széles körét figyelembe vegye a szabályozás. A tervezet szerinti szabályok - az irányelv adta keretek között - a lehető legnagyobb mértékben támogatják a magyar vállalkozások versenyképességét - közölte a PM.

A kormány tartja magát ahhoz a 2010-ben lefektetett alapelvhez, miszerint az adókat nem emelni kell, hanem beszedni. Ezért Magyarország megőrzi Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadóját, a családi adókedvezményt, az első házasok kedvezményét, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét. Az általános adóeljárási szabályok tovább egyszerűsödnek, valamint csökkennek az adózók bürokratikus terhei is. A kormány tovább folytatja a gazdaságfehérítést is, amelyben hazánk 2010 óta éllovassá vált az Európai Unióban a Bizottság jelentése szerint is. A törvényjavaslat az Országgyűlés honlapján kedd estétől lesz elérhető - olvasható a közleményben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.