Adócsalás

Számlázási láncot tárt fel a NAV, 100 millió forint adóbírságot állapítottak meg

Életszerűtlen üzletek buktatták le a csalárd szándékú ügyletet.

2023.10.18 11:04MTI

Számlázási láncot tárt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV); az érintetteknek 57 millió forint adókülönbözetet és több mint 100 millió forint adóbírságot állapítottak meg a revizorok.

A NAV azt közölte szerdán az MTI-vel, hogy az acélszerkezet-gyártással és -szereléssel, valamit csővezeték-szereléssel foglalkozó cég gépbeszerzéseit és értékesítéseit vizsgálták az ellenőrök.

Az egyik csőhajlító gépet eredetileg Kínából vásárolta 3,5 millió forintért egy "beszerző" társaság, amelyik a vételárat, az áfát és vámot is rendben megfizette, majd ugyanez a társaság ugyanerre a gépre szoftveres és mechanikai átalakítás címszóval fogadott be számlát egy fejlesztő társaságtól. Annak azonban sem eszközei, sem szakképzett munkatársai nem voltak a feladatra.

Ezek után került a gép annak a cégnek a tulajdonába, amelynél az ellenőrzés eredetileg elindult, de ez a vállalkozás rövid időn belül tovább is adta az eszközt - fűzték hozzá.

A rendelkezésre álló adatok, nyilatkozatok, vizsgálatok eredményei kimutatták, hogy a géppel kapcsolatos gazdasági események mesterséges ügyletek voltak: az értékesítésre létrehozott számlázási láncolatban az eszköz árát észszerű gazdasági indok nélkül jelentősen növelték, több mint 50 millió forintra.

A számlázási láncolat révén a szereplők áfabevallásaikban a befizetendő adót minimalizálták, a láncolatban senki nem fizette meg a gép eladása után felszámított adót, a többmilliós adóelőny a láncolat végén álló vállalkozásnál jelent meg.

A vizsgálat során egyértelművé vált, hogy a csalárd szándékkal, mesterségesen, adóelkerülési céllal kialakított számlázási konstrukció elsődleges célja nem az áru forgalmazása, hanem az adóelőny megszerzése volt - áll a közleményben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.