Pénzügy

88 forint károkozás miatt 12 napra bezárt egy reggelizőt a NAV

12 napra bezártak egy reggelizőt, mert 88 forinttal megkárosította a magyar költségvetést.

2022.10.28 11:15ma.hu

Egy ásványvíz rossz áfakulccsal lett beütve, ezzel 88 forint kárt okozott egy reggeliző az államháztartásnak. A büntetés 12 napnyi bezárás - írja a Blikk.

"Sajnálatos módon hibáztunk, egy ásványvizes palackot nem a megfelelő áfakulcsba ütöttünk be a NAV által regisztrált pénztárgépbe, amellyel - ha nem is szándékos módon - 88 Ft értékben megkárosítottuk a magyar költségvetést, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 12 nap bezárásra, illetve további pénzbírságra büntette cégünket" - írja a II. kerületi Franko Tejbár nevű reggeliző a Facebook-oldalán.

A különböző termékekhez különböző áfakulcsok tartoznak: amíg a helyben fogyasztott szendvics áfája 5%-os, addig egy palackozott vízé 27%. A NAV az ellenőrzések során direktben úgy vásárol, hogy mindenféle termékből kér, hogy lássák, az adott cég megfelelő módon használja-e az áfakulcsokat.

Érdekesség, hogy ha már elvitelre kérünk például egy szendvicset, akkor 5%-ról egyből 27%-ra ugrik a termék áfája, így kevesebbet keres az adott vendéglátóhely, a csomagolóanyag költségéről nem is beszélve.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.