Mit titkolunk ennyire?

Az emberek fele nem szeretné, ha halála után a rokonai belépnének a Facebookjára

A legtöbben szeretnék, ha valamely eltávozott családtagjuk emléke a halál után is tovább élne a közösségi oldalon, és alighanem a sajátjukról is így gondolkoznak. De mi a helyzet a privát bejegyzésekkel?!

2015.04.15 10:00ma.hu
Fotó: ma.hu

Amikor valaki meghal, nagyon sok apróság marad utána, ami segít az emlékeket megőrizni, köztük például a Facebook, ami tele van az illető személyes adataival, fényképeivel, és gyakorta a családtagok kérhetik is, hogy afféle emlékoldalként tovább gondozzák az elhunyt személyes oldalát. De valóban szeretnénk-e, hogy a halálunk után a családtagjaink hozzáférjenek a privát dolgainkhoz, köztük akár a levelezésekhez is? Nos, egy Angliában frissen elvégzett felmérés szerint nem igazán, legalábbis minden második megkérdezett azt mondta, hogy jobban örülne, ha a rokonai nem tudnák, miket írogatott másoknak.

A jelszavakat például a felhasználók 52%-a soha, senkivel nem osztotta meg, így haláluk után a fiókjukat senki nem tudja elérni. A megkérdezettek több mint egyharmada, 35% ugyanakkor azt mondta, hogy a házastársa (vagy élettársa) be tudna lépni a Facebookra, ha ő maga meghalna. Nem meglepő módon a főnökének senki nem adta meg a jelszavát.

Mi történik a fiókkal a halál után?

A Facebookon a személyes oldal mindaddig aktív marad, míg valamelyik erre feljogosított (vagyis a jelszót és hozzáférést ismerő) családtag nem törli, vagy legalábbis inaktiválja a fiókot. Ez leggyakrabban akkor lehet kínos, amikor az automatikus értesítő időről időre feldobja, hogy "XY kedveli ezt", miközben akár már hónapok óta halott, vagy amikor érthető okokból a Facebook nem tudja, hogy valaki már meghalt, ezért évről évre jelzi, hogy az illetőnek születésnapja van.

Jó hír, hogy ha a kapcsolatok között meg van adva néhány családtag is - nemcsak egyszerű ismerősként bejelölve, hanem valóban be van állítva, hogy valaki a felhasználó házastársa, szülője, gyereke, testvére, stb.*, akkor ők kérhetik a Facebook üzemeltetőitől, hogy inaktiválják vagy töröljék a fiókot.

* Erre a személyes adatlapon van lehetőség, az Adatmódosítás menüponton belül ki kell választani a családi kapcsolatokat és ott megadni a rokonokat.

És mi a helyzet a Twitterrel? Nos, ott az inaktív felhasználókat hat hónap után automatikusan törlik, ha tehát valaki nem lép be ennyi időn keresztül, akkor teljesen mindegy, hogy él-e még vagy már meghalt, a Twitter bizony minden bejegyzését a kukába dobja. A jelszót viszont nem adják ki a családtagoknak, vagyis nincs arra lehetőség, hogy emlékoldalként valaki más gondozásában tovább éljen a felület. Alternatív megoldásként a liveson nevű alkalmazást lehet használni, amely képes a tweetelésre is, így félig-meddig mégiscsak életben lehet tartani az elhunyt emlékét.

Ön gondolt már erre a végrendelete mellett?

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.