Donor lett volna, ha tényleg meghal

Épp elkezdték volna darabolni, mikor felébredt a halott

Noha gyógyszer-túladagolásban halt meg, szerveit az orvosok alkalmasnak találták az adományozásra, ezért előkészítették a nő testét a sebészi feldarabolásra. De ő váratlanul kinyitotta a szemét.

2013.07.10 08:53ma.hu

Az orvosok már halottnak nyilvánították és előkészítették a testét a szervadományozáshoz szükséges műtéthez, amikor a transzplantációra készülő sebészek legnagyobb rémületére a háromgyermekes anyuka kinyitotta a szemét. A 41 éves Colleen Burns ezt követően teljesen felgyógyult, bár a majdnem fatális tévedés okát egyelőre vizsgálják - adta hírül a Daily Mirror.

Burns gyógyszer-túladagolás következtében került kórházba igen súlyos állapotban, nem sokkal később pedig meghalt - legalábbis így hitték. Az orvosok, miután életnek semmi jelét nem tapasztalták a mozdulatlan testen, elrendelték, hogy a transzplantációs csapat kivegye azokat a szerveket, amelyek valaki más életét megmenthetik még. A nő családtagjai is hozzájárultak a szervadományozáshoz, így valóban semmi akadálya nem volt a beavatkozás megkezdésének, leszámítva azt az "apróságot", hogy az orvosok nem vizsgálták meg a testet kellő alapossággal.

Fotó: freedigitalphotos.net

Így azt sem vették észre, hogy nem halt meg, csak mély kómába esett a gyógyszerektől, amelyeket beszedett., miközben az agya még működött. Két héttel azután, hogy a kórházba került, lekapcsolták az őt életben tartó gépekről és vitték a műtőbe, ahol magához térve sokkot kapott, amikor rájött, mi folyik épp. Az eset még 2009-ben történt a New York-i St. Joseph kórházban, de csak most került napvilágra, amikor lezárult az orvosok és a kórház ellen indított eljárás, melynek végén az érintetteket 6000 dollár kártérítés megfizetésére kötelezték.

A sors fintora, hogy a nő ezt már nem élhette meg, 16 hónappal később önként dobta el az életét. "Annyira depressziós volt, hogy lényegében nem számított a különbség [aközött, hogy akkor halt meg vagy később - a szerk.]" - mondta az anyja. A kórház szóvivője ugyanakkor az eset kapcsán igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a tanultak a történtekből és változtatásokat vezettek be a halottá nyilvánítás eljárása során.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.