Zombikórbn szenved egy férfi

Azt hiszi, már halott, pedig még él

Különös betegséggel küzd egy brit férfi, a Cotard-szindróma jellemzője, hogy a beteg meg van győződve róla, hogy bár látszólag él, valójában már csak zombiként mozog az élők közt.

2013.05.28 07:32ma.hu

Halottnak, vagy legalábbis élőholtnak képzeli magát egy Graham nevű brit férfi, aki a világ egyik legritkább betegségében, Cotard-szindrómában szenved. A kór kilenc évvel ezelőtt kezdődött, amikor súlyos depressziója miatt öngyilkosságot próbált meg elkövetni, ám hiába sikerült az orvosoknak visszahozni őt az életbe, ő azóta szilárdan hisz benne, hogy már átlépett a túlvilágra és csak zombiként létezik a fizikai világban. Nyolc hónappal azt követően, hogy kimentették a fürdőkádból, melynek vizébe áramot vezetett, azzal fordult az orvosokhoz, hogy megállapította saját magán az agyhalált.

Fotó: freedigitalphotos.net

Ideje jelentős részét épp ezért temetőkben szereti tölteni, mivel ott lehet a legközelebb a halálhoz, és számos alapvető életfunkciót is csak minimális szinten hajlandó végezni, hosszadalmas terápia eredményeképp. Az "agyhalál" után ugyanis nemcsak a dohányzásról szokott le, de abbahagyta az evést és ivást, valamint beszélni sem volt hajlandó, ezekre ugyanis egy élőhalottnak semmi szüksége.

Mára sikerült nagyjából annyira stabilizálni az állapotát, hogy a létfenntartása ne kerüljön veszélybe, legfőképp pont azért, mert a létfenntartás fogalma egy zombi esetében meglehetősen visszás értelmet nyer. Amint azt a Daily Telegraph című lapnak elmondta, teljesen elveszítette a szaglását és az ízérzékelését, semmiben nem talált már örömöt, a beszédet pedig azért szüntette be, mert "sohasem volt mondanivalója".

Állapotán egyébként a neurológusok is csodálkoznak, Steven Laureys, a belga Liege Egyetem kutatója például elmondta, hogy sosem látott még olyan embert, aki ilyen csekély agyműködés ellenére képes a saját lábán közlekedni és másokkal beszélni. Az agyműködése mindenesetre valóban a vegetatív állapotban lévőkéhez közelít.

Noha az egyik legritkább betegségként tartják számon a Cotard-szindrómát, így is több százan élnek a világon ebben a betegségben. Nem minden esetben a zombi-tudatban nyilvánul meg a kór, vannak, akik csak a végtagjaikat érzik bénultnak. A betegség kiváltó oka mindig a z extrém súlyos depresszió. Ami Grahamet illeti, az ő állapota az orvosok szerint jelentősen javult az elmúlt kilenc év alatt, bár ma is gyakorta kell egy rendőrnek hazakísérnie valamelyik temetőből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.