A köhögés, de még a fekvőrendőr is az ellensége

Rémálom az influenza: kiugrik a válla, valahányszor tüsszent

Ritka, de igen kényelmetlen betegségben szenved egy 20 éves brit nő: minden tüsszentésére kificamodik a válla, és minden alkalommal mehet a kórházba, hogy helyrerakják.

2013.01.18 13:29MTI

Lauren Harry a Walesben élő nő neve, eddig a napi rekordja húsz vállficam volt, és még csak nem is nátha idején. Elég ugyanis egy köhintés, egy botlás, vagy vezetés közben egy fekvő rendőr miatt zökkenés, hogy a nő válla kiugorjon. A múlt hét egész jól telt: csak négyszer "tüsszentette ki" a vállát, és ennyiszer kellett orvoshoz mennie, hogy helyre tegyék.

Harrynek az orvosok szerint Ehlers-Danlos kórja van, olyan genetikai eredetű betegsége, amely miatt túl gyenge a kollagénje, az a fehérje, amely az izmok, ízületek, inak, porcok, szalagok és csontozat természetes összetevője és összetartója. A nőnél 11 évesen jelentkeztek a kór tünetei: fájlalta lábait, de azt mondták neki, hogy ez csak a növés miatt van. 15 esztendősen azután elesett, megsérült a válla, az ízületei azóta rakoncátlankodnak.

Nemcsak a vállainak, hanem térdeinek, ujjainak ízületei is rendkívül könnyen kificamodnak. Szinte állandó fájdalmai ellenére nem nyilváníttatta magát rokkantnak, normális életet akar élni. Egy gyorsétteremben kapott munkát.

"Ha dolgozom, nem törődöm a fájdalommal, ugyanúgy teszem a dolgom. A többiek miattam nem mehetnek betegszabadságra, mert azt mondják nekik, hogy nézd Laurent, neki sokkal nehezebb, mégis csinálja!" - mondta mosolyogva a brit Metro újságnak, de hozzátette, hogy emiatt nem neheztel rá egy kollégája sem, és igen jól bánnak vele, még széket is kerítenek alá, ha végképp nem bír már állni.

"Igazából csak az autós ablaknál tudok dolgozni, felvenni a rendeléseket és elvenni a pénzt, mert allergiám is van, nem bírom a mogyorót és a szezámmagot."

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.