Áramellátás

Fukusima-1: rövid időre leállt az egyik reaktor hűtése

Az üzemzavar a két és fél évvel ezelőtti földrengésben és szökőárban súlyosan megrongálódott atomerőmű egyes reaktorában történt, amelynek magja megolvadt a tavalyelőtti katasztrófa idején.

2013.10.07 07:41MTI
Fotó: MTI

Rövid időre leállt hétfőn a Fukusima-1 atomerőmű egyik megrongálódott reaktorának a hűtése, feltehetően azért, mert a létesítmény egyik dolgozója tévedésből leállította a hűtőkör egyik szivattyúját - közölte az erőművet üzemeltető vállalat (Tepco).

Az üzemzavar a két és fél évvel ezelőtti földrengésben és szökőárban súlyosan megrongálódott atomerőmű egyes reaktorában történt, amelynek magja megolvadt a tavalyelőtti katasztrófa idején. Hétfő délelőtt leállt a hűtőrendszer egyik szivattyújának áramellátása, de a berendezést azonnal átkapcsolták pótáramforrásra.

A rövid üzemzavart feltehetően az okozta, hogy az erőmű egyik dolgozója tévedésből a "stop" gombot nyomta meg a hűtőrendszer ellenőrzésekor.

A 2011 márciusában történt földrengés és szökőár idején az erőmű területére beomló víz elárasztotta az elektromos berendezéseket, leállt a hűtőrendszer vízellátása, aminek következtében az egyes és a hármas reaktor atommagja túlhevült és megolvadt. A bajba került atomerőművet lebontják. A kárfelszámolóknak jelenleg a legnagyobb fejtörést az okozza, hogy az erőmű területén mintegy 360 ezer tonna sugárszennyezett víz gyülemlett fel, és egyre gyakrabban előfordul, hogy szivárogni kezdenek a víztároló tartályok.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.