Újabb szivárgás

Sugárszennyezett víz szivároghatott a tengerbe Fukusimánál

Erősen sugárszennyezett víz szivárgott ki ismét a Fukusima-1 atomerőmű egyik tartályából, és nem kizárt, hogy a víz egy része a tengerbe került.

2013.10.03 09:55MTI
MTI

Az erőművet üzemeltető vállalat (Tepco) tájékoztatása szerint az erőmű egyik dolgozója vette észre azt, hogy az 500 tonna űrtartalmú tartály a felázott talaj miatt megdőlt, és a benne lévő víz túlcsordult a peremén. Becslések szerint mintegy 430 liter víz folyhatott el a hozzá kapcsolódó lefolyón keresztül a talajvíz-elvezető csatornába és onnan a tengerbe.

Az elegyben stronciumot és kétfajta céziumizotópot találtak. A sugárzás mértéke literenként 200 ezer becquerel volt, míg a megengedett határérték 30 becquerel. A Tepco egyik illetékese bocsánatot kért amiatt, hogy "nyugtalanságot" okoztak a történtek.

Augusztusban egy másik tartályból csaknem 300 tonna erősen sugárszennyezett szivárgott ki, és egy része valószínűleg a tengerbe került. Az esetet a nukleáris balesetek hétlépcsős skáláján hármas fokozatúnak, vagyis "súlyosnak" minősítették.

Két évvel ezelőtt, a 2011 március 11-én 9-es erősségű földrengés érte Japán északkeleti részét, ahol ezt követően szökőár pusztított, amely romba döntötte a fukusimai atomerőmű egy részét is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.