Divat vagy stílus?

Egyre divatosabb a raszta kinézet, miközben zenei stílustól függetlenedik

Már nem az a kérdés, hogy milyen stílust ad az emberek számára a raszta, hanem hogy melyik megjelenésű rasztát szeretnék aktuális öltözködésükhöz vagy stílusukhoz.

2018.11.22 16:29ma.hu

Miközben a hazai társadalom továbbra is arra emlékszik a raszta láttán, hogy Bob Marley és követői milyen életstílust és - enyhén szólva - káros szokást vettek fel, a raszta hajat viselők már évtizedekkel ezelőtt túlléptek ezen a dolgon. A raszta haj (hivatalos nevén dreadlock) immáron nem több mint egy megjelenési forma, amit diákok, irodai dolgozók, üzletemberek, boltosok vagy csak hétköznapi dolgozók viselnek magukon. Nincs köze a raszta hajnak zenei irányzathoz, szokásokhoz vagy bármilyen nemű kulturális csoportokhoz. Sőt, még az sem mondható el, hogy csak fiatalok vágynak erre a frizurára.

"Már nem az a kérdés, hogy milyen stílust ad az emberek számára a raszta, hanem az, hogy melyik megjelenésű rasztát szeretnék aktuális öltözködésükhöz vagy stílusukhoz" – árulta el nekünk Szűcs György, a legkeresettebb hazai raszta-portál, a rasztajavitas.hu üzemeltetője. A rasztakörökben csak Szücsiként ismert rasztakészítő mester 2005 óta gyártja ezt a különleges kategóriába sorolt hajszerkezetet.

Az már alapvető, hogy mindenki igényes rasztát szeretne a fején hordani. Azaz olyat, melyből nem állnak ki hajszálak minden irányba, és a fejtetőn a tövégig, össze van állítva minden tincs. A kérdés inkább csak az szokott lenni, hogy vékonyabb vagy vastagabb tincseket szeretne-e valaki a készítőtől. Mintha maga a tincsvastagság kezdene egyfajta subkultúrát kialakítani a raszta haj viselői között. Jellemzően a férfiak vastagabb tincsekre vágynak, mint a hölgyek, viszont a testalkatukhoz is nézik a stílust, illetve a munkakörükhöz is van valamennyi köze a választott méretnek.

Ez az érdekes változás a raszta igényekben csak az idő távlatából lesz igazán megérthető, egyelőre csak jelek és megfigyelések alapjául szolgáló információk halvány körképe kezd kibontakozni. Az viszont már itthon is történelmi tény, hogy a rasztafarizmus és a reggae teljesen kikerült a haj viselőinek vonzáskörzetéből.

Fotók: rasztajavitas.hu


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.