Minden további mentőcsomag öngyilkosság volna?

Jürgen Stark átalakítaná az euróövezeti pénzügyi rendszert

Jürgen Stark az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának tagja szerint minden további pénzügyi mentőcsomag kész öngyilkosság lenne az euróövezetnek akkor, ha nem egészítené ki a pénzügyi rendszer átalakítása és gazdaságpolitikai irányváltás.

2011.06.23 11:59MTI

"Több mint hároméves tűzoltás után eljutottunk arra a pontra, ahol az újabb és újabb mentő intézkedések már halálos hatással lehetnek a pénzügyi rendszer strukturális átalakítása és a gazdaságpolitika módosítása nélkül" - mondta az EKB monetáris politikáját meghatározó hattagú testület német tagja az osztrák Kurier lapnak adott interjúban.
   
"Az EKB ezért likviditás szűkítő intézkedésekbe és a kamatok kiigazításába fogott" - mondta.
   
Jürgen Stark rámutatott, hogy érti miért követelik a politikusok magánbefektetők bevonását is a görög törlesztési terhek enyhítésébe, hangsúlyozta azonban, hogy az EKB szerint minden ilyen megoldásnak szigorúan önkéntes alapon kell nyugodnia annak elkerülésére, hogy a hitelminősítők fizetésképtelennek nyilvánítsák Görögországot.
   
Jürgen Stark szerint az adósságprobléma következményei messze túlnyúlnak Európa határain. "Az iparosodott országok szinte mindegyikében a költségvetés konszolidálására kell törekednie a kormányoknak, mivel adósságaik békeidőben a legmagasabb szintre emelkedtek. Ha nem teszik, annak beláthatatlan következményei lehetnek a stabilitásra és a foglalkoztatásra nézve." - mondta.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.