Zenebona

Tesla-tekerccsel zenélnek az őrült tudósok

Az ArcAttack banda két hatalmas Tesla-tekercs segítségével kelt valódi elektromos hangzást.

2016.04.26 14:55ma.hu

Ha a villamos áramhoz kötődő rockzenekart kellene mondani, valószínűleg mindenkinek az AC/DC jutna eszébe, pedig akad egy még náluk is hitelesebb „elektromos banda” - írja a LiveScience alapján a hirado.hu.

Az ArcAttack, azaz „ívtámadás” egy négytagú texasi formációt takar, akik arról híresek, hogy a színpadon ténylegesen egymillió voltos feszültséget teremtenek.

A csapat két masszív Tesla-tekerccsel zenél.

A tekercsek feszültségét és frekvenciáját vas védőrácsok biztonsága mögül állítgatva keltenek különféle kisüléseket. A mesterséges villámok megrezgetik a levegő részecskéit, innen a hanghatás.
Nikola Tesla 1891-ben találta fel a róla elnevezett szerkezeteket, miközben azon dolgozott, hogy az elektromosság vezeték nélküli továbbítását megoldja.

Munkásságát ma, 125 évvel később szinte napról napra jobban értékelik, villámokat szóró tekercsei pedig azóta is ámulatba ejtik a közönséget.

Az ArcAttack április 23-án a Smithsonian magazin "A jövő eljött" (The Future Is Here) fesztiválján is fellépett; a háromnapos esemény a tudomány és science fiction találkozásait vizsgálta.

A banda basszusgitárosa védőruhában és sisakban állt külön erre a célra készült hangszerével az oszlopok közé. Miközben játszott, ijesztő villámok csipkedték, de kárt nem tudtak tenni benne.


Az itt látható videón pedig egy robot frontemberrel zenél a két tekercs, és adja elő a Europe együttes slágerét, a Final Countdown-t.

A klipben a „világ legszerencsésebb molylepkéje” is feltűnik néhány pillanatra, amely csodával határos módon úgy repül át a két Tesla-tekercs között, hogy közben elkerüli a halálos áramütést.

A zenekar egyébként sok fellépést vállal, de ezek inkább tudományos ismeretterjesztő performanszok, semmint komoly koncertek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.