Az elektronikus zenék rajongóinak

Így zenél egy tesla-tekercs

A jó öreg Nikola Tesla forogna a sírjában, ha tudná, mire használják felfedezését. Nézze/hallgassa meg ön is!

2014.12.08 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Nikola Tesla 1891-ben építette meg a róla elnevezett tesla-tekercset. A tesla-tekercs legalább két légmagos tekercsből áll, ami nagyfeszültséget állít elő nagyfrekvencián. A nagyfeszültség akár 10 000-10 000 000 V-ig terjedhet, a frekvencia pedig több MHz is lehet, általában 25 kHz és 2 MHz között mozog. A tesla-tekercs abban különbözik a transzformátortól, hogy a primer és szekunder áramköre is rezonanciában van az üzemi frekvenciával, a bevezetett feszültség frekvenciáját megváltoztatja, valamint abban, hogy légmagos kialakítású. A tekercsek tápellátását célszerűen transzformátor biztosíthatja. Tesla volt az első, aki az elektromos rezonancia jelenségét a gyakorlatban is megvalósította és felhasználta.

Tesla több, különböző rendeltetésű és működésű tesla-tekercset épített, ezek mindegyike egy-egy új felhasználási terület alapjait hozta létre, fejlesztései a nagyfrekvenciás generátoroknak, az elektromos áram vezeték nélküli továbbításának, az elektroterápiás készülékeknek, valamint az összes ma használatos hírközlő berendezésnek az alapvető elemévé váltak. (forrás: Wikipedia)

Na és emellett akár zenélésre is fel lehat használni. Ehhez persze a tekercs kimenetének modulálására van szükség, hogy különböző tónusú hangokat adjon ki magából. Ennek ismeretében már nem is olyan nagy kunszt beprogramozni egy számítógépet a megfelelő kotta alapján, ami emberi fül számára zeneként hallhatóvá teszi a tekercs elektromosságának "recsegését".

Egy baj van csupán a tesla-tekerccsel - túlságosan nagy ahhoz, hogy kényelmesen fel lehessen állítani egy szobában. Itt lép a képbe az a két feltaláló, aki miniatürizálta a tekercset, amely így tetszőleges helyen, akár egy dohányzóasztalon is elfér. A oneTesla megalkotói, Heidi Baumgartner és Bayley Wang be is mutatták, hogyan működik a szerkezet, mely - állításuk szerint - abszolút biztonságos. Feltéve, ha tisztes távolságot tartunk tőle...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.