Gravitáció, te pusztító csábítás

Elképesztően megnyúlt bolygók

Ennyire lapos planétákat még biztosan nem látott! Igaz, a csillagászok sem, egyelőre csak elméletileg igazolták az extrém módon ellaposodott bolygók létét.

2014.12.17 13:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Shivam Sikroria

Noha egyre fejlettebb eszközökkel kutatjuk az univerzumot, természetes, hogy titkainak zöme még sokáig rejtve marad előttünk. Ha földi körülmények között is nap, mint nap újabb ismeretlen dolgokról hullik le a lepel, miért menne gyorsabban ez sok tíz nagyságrendes méretekkel nagyobb közegben?

Vegyük például a bolygókat. Az 1990-es évek elejéig azt sem tudhattuk biztosan, hogy léteznek-e egyáltalán más planéták az űrben. Azóta persze rengeteg exobolygóra bukkantunk, kicsikre, nagyokra, nagyon sűrűekre és szinte légneműekre is. A legújabb extremitást a "szétnyúlt" bolygók szolgáltatják; elméletben a nagy gravitációval bíró égitestekhez közel keringő planéták vehetnek fel a kör helyett inkább ellipszis alakot.

Tulajdonképpen maga a Föld sem tökéletes kör (vagy, ha térben nézzük, gömb) alakú: az északi és a déli sark felé kicsit ellaposodik. Ennek oka, hogy a Hold tömegvonzása maga felé húzza a földi vizet, amivel az Egyenlítő környékén "dudorokat" gerjeszt. Képzeljük el, hogy ha nem égi kísérőnk, hanem egy naphoz közeli méretű és tömegű objektum lenne nagyjából a Hold távolságában, az milyen hatást gyakorolna planétánkra!

Noha szerencsére a Naprendszerben nem áll fenn ez az állapot (amit valószínűleg képtelenek lennének elviselni az élő szervezetek), máshol azért még előfordulhat. A George Mason Egyetem kutatásai szerint egy kellően forró csillaghoz nagyon közel keringő kőzetbolygó eléggé megolvadhat ahhoz, hogy az őt fogva tartó csillag gravitációs mezeje könnyen látható módon eltorzítsa a természetesen gömb alakba rendeződni igyekvő planétát.

A csillagászok szerint vélhetően vörös törpék esetében érdemes ilyen égitestet keresni; azon csillagok körül, melyek amúgy galaxisunk leggyakoribb objektuma. Ha léteznek torz bolygók, akkor azt a nemsokára szolgálatba álló James Webb űrtávcső valószínűleg fel fogja fedezni.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.