Bárdosi és Felföldi is jól küzdött

Képek - A legenda teljes lett: Növényi Norbert az MMA világbajnoka

Szombat este a káposztásmegyeri ICE Center Budapestben került megrendezésre a tavaly életre hívott XLsport K-3 Horfer serleg bajnokság döntője - Növényi Norbert több rekordot is megdöntött, Felföldi és Bárdosi is remekül szerepelt!

Képekben a XLsport K-3 Horfer serleg bajnokság döntője képgaléria

2009.01.18 13:10ma.hu - Fotók: XL Sport

A rendezvény programjában a Target kupáért zajlott MMA és K-3 superfightok is szerepet kaptak: többek között ringbe lépett Növényi Norbert, Felföldi Szabolcs és Bárdosi Sándor, előbbiek WFCA világbajnoki címmérkőzésen.

Az örök nyughatatlan Növényi Norbert jóval a rendezvény előtt kijelentette, utolsó küzdelmére készül, hogy a páratlanul hosszú, és példátlanul sikeres pályafutását egy újabb jelentős diadallal tegye még feledhetetlenebbé.

Pedig már évtizedek óta nincs mit bizonyítania az 52 esztendős legendának! Mert ne feledjük, kis hazánk egyik legsokoldalúbb sportembere 1979-ben, vagyis már 30 éve mutatkozott be világversenyen a felnőttek mezőnyében.

Az kétségetlen tény, és ezt a szombat esti küzdelem sem befolyásolhatta, hogy pályafutása legemlékezetesebb sikere az 1980-ban szerzett kötöttfogású birkózó olimpiai bajnoki cím (90kg) volt, ám Növényi később kickboxban is kipróbálta magát, ahol az 1987-es müncheni vb-n full-contact világbajnok lett.

Erre mondják, hogy nem semmi, de valljuk be őszintén, hogy az MMA-hoz tökéletes alapokkal rendelkező harcos két évvel ezelőtti sportágváltásának híre előbb általános döbbenetet keltett, ám a Sasa Mucnjak elleni győzelme után mindenki megsüvegelte a bajnokot.

Azonban mindezek ellenére kevesen gondolták, hogy a sikersztori még aranybetűs fejezettel folytatódhat. Márpedig folytatódott. Növényi Norbert (116kg) szombat este a WFCA nehézsúlyú MMA világbajnoki címéért lépett kötelek közé, ahol képzett román Tatar Marius (99,4kg) várta.

A mérkőzés eleje óvatos állóharccal kezdődött, de kicsivel később Növényi fogást talált ellenfelén, akinek nyakát a hóna alá fogva fárasztotta, miközben lábbal ment a puhítás.

A magyar sztár idővel földre vitte ellenfelét, de nem sokkal később már ismét egymással szemben álltak, ahol jelentős ütésváltás történt, mindkét oldalon komoly találatokkal.

A második menet elején újra az öklöké volt a főszerep, de ekkor Növényi egy kemény balhorgot későn reagált le, amitől egy pillanatra meg is rogyott.

Szerencsére az olimpiai bajnok gyorsan kitisztult, és egy látványos dobással földre vitte ellenfelét, ahol gyorsan kedvező pozícióba került, és sikerült is megsoroznia a védekező románt, majd nem sokkal később egy fojtással megnyerte a csatát.

Ezzel a sikerrel Növényi Norbert MMA világbajnok lett a WFCA szervezetnél. A díszes övet a világszervezet szupervisora, Csikós Gábor, és a gálát szervező Ezüstszegi József csatolta a legenda derekára!

A szorítóban többek közt a kajakos olimpiai bajnok Kammerer Zoltán is köszöntötte a legendát, miközben Gedó György és Kovács István a küzdőtér mellett ünnepelt.

Úgyszintén világbajnoki címért lépett kötelek közé a „Hegylakó” Felföldi Szabolcs, aki igencsak kemény feladatot kapott a szervezőktől, hiszen a háromszoros kempo világbajnok Christopher Gauthierot ellen szólították küzdelemre.

Tudni kell, hogy francia néhány éve a kiváló Sárközi Róbertet is nagyon gyorsan kiütötte. Nem véletlenül vettük elő Gauthierot 2005-ös budapesti fellépését, mivel a gall megint nagyon belekezdett, és horogütéssel, valamint egy térdrúgással hamar elkapta a magyar harcost.

A földön viszont Felföldi kíméletlen volt, előbb elhárította ellenfele fojtási kísérletét, majd kicsit megdolgozta ököllel, így már ő volt nyerő helyzetben, amit ki is használt: megfeszítette a franciát, aki kénytelen volt lekopogni a meccset.

Felföldi Szabolcs ezzel a győzelemmel nagy lépést tett álmai, a tengerentúli karrier megvalósítása felé. A birkózó olimpiai ezüstérmes, szumó világ- és Európa-bajnok Bárdosi Sándor rövid, de annál izgalmasabb MMA mérkőzést vívott Frank Istvánnal.

A két harcos a kezdés pillanatában összeugrott, és kemény ütésekkel kínálták meg egymást. Úgy látszott, Frank kéztechnikája jobb, mint nagynevű riválisáé, akin több ütés átszaladt, sőt, Bárdosi az egyiktől el is esett, bár azon nyomban lábon volt, és nem is látszott túlságosan megrendültnek.

Aztán Bárdosi is több horoggal betalált, amitől Frank került padlóra, ahol a „vért szagoló” ex-birkózó egy fojtással gyorsan rövidre zárta a küzdelmet. Noha a mérkőzés alig tartott egy percig, az igen tömény eszenciája volt az MMA-nak!

Az MMA sztármérkőzések előtt a tavaly életre hívott, a ketrecharc „előszobájának” tartott XLsport K-3 Horfer serleg bajnokság döntőit is megrendezték, mind a hat súlycsoportban.

Három kategóriában a versenysorozat egyik ötletgazdájának számító Sándor György tanítványai, a Pitbull-os harcosok nyertek.

A K-3 mérkőzések eredményei

Superfightok Schremsz Ákos (Dorogi Kempo Karate SE.) vs. Cyril Bravais (Kenpo France): a magyar harcos a második menetben egy karfeszítés miatt kénytelen volt lekopogni a küzdelmet.

Nagy Mátyás (Savoya Welness Kempo) vs. Stoia Ruben (Metalcomp Romania): a magyar harcos az első akciójával befejezte a meccset, karfeszítéssel, alig 30mp volt az egész küzdelem.

Döntők

-65kg

Zahari Máté (Pitbull Bp) vs. Balogh Szabolcs (Gönczi Team): kiegyenlített három menet után extra menetet rendeltek el, melyben a fáradtabbnak tűnő Zahari egy karfeszítéssel feladásra kényszeríttette ellenfelét.

-72kg

Buchinger Iván (Totalfight Team) vs. Vikker Dániel (Bács Team Kecel): némi állóharcot követően Buchinger egy karfeszítéssel megnyerte a bajnokságot.

-76kg

Géczi Dániel (HMTA Budapest) vs. Fülöp Dániel (Jász Kempo): óriási három menetet küzdött a két kiváló sportoló, ám a kiegyenlített harc után extra menet következett, melyet meglepetésre Fülöp nyerte, miután a földön lefojtotta ellenfelét.

-84kg

Polgár Ádám (Totalfight Team) vs. Imre Zsolt (Bács Team Kecel): Polgár gyorsan nyerte a meccset, háromszögfojtással.

-93 kg

Zathureczky Zsolt (Pitbull Bp) vs. Végh Attila (Totalfight Team): hullámzó három menet után jött az extra round, mely ismét kiegyenlített volt, sok földharccal. A bírók döntése értelmében Zathureczky nyerte a bajnokságot.

+93 kg

Veres Ádám (Pitbull Bp) vs. Vesztergomi József (Győr): Veres Ádám végig magabiztosan versenyzett, állva és földön is jobb volt ellenfelénél, aki a második menet utolsó percében feladta a küzdelmet.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.