K-1 World Grand Prix

Bárdosi, a Repülő Gentleman és további világsztárok Budapesten

2008-ban már magasabb rangú esemény, az amszterdami európai döntő után az öreg kontinens második számú versenye lesz a februári, budapesti viadal.

2008.02.07 07:26k-1.hu, Fotók: Veres János

A világ egyik legnépszerűbb küzdősportjának számító K-1 csúcseseményét, a világbajnoki döntőt (World Grand Prix Final) minden évben decemberben rendezik meg Japánban, és természetesen ilyenkor ülnek össze a sportág vezetősége is. 

A tavalyi év végi tanácskozáson jelentős magyar sportdiplomáciai siker született, ugyanis a K-1 japán és európai vezetői a 2007. évi eseményeket értékelve egybehangzóan úgy döntöttek, hogy a budapesti K-1 Európai Selejtező színvonalát tekintve kiemelkedett a többi verseny közül. Éppen ezért 2008-ban már magasabb rangú esemény, az amszterdami európai döntő után az öreg kontinens második számú versenye lesz a februári, budapesti viadal. 

A magyar fővárosban tartandó K-1 rendezvény ezáltal a World Grand Prix-versenysorozat európai elődöntőjévé lép elő. Ez azt jelenti, hogy az eddigi európai selejtezők győzteseinek ezen a versenyen kell megmérkőzniük az amszterdami részvételért: tizenkét harcos vív majd hat páros-mérkőzést, és csupán a győztesek utazhatnak Hollandiába.
 
Február 9-én tehát csupa nagyágyú lép a ringbe a vélhetően zsúfolásig telt Papp László Budapest Sportarénában, a magas színvonal és a fergeteges hangulat pedig előre borítékolható. Ilyen típusú versenyt eddig még csak Oszakában rendeztek, így már az is óriási megtiszteltetés, hogy Magyarország házigazda lehet. 

A debreceni illetőségű szakember társaival gőzerővel dolgozik azért, hogy az előző évekhez hasonlóan ismét felejthetetlen gálát varázsoljon az arénába, így természetesen idén sem maradnak ki a Super Fight és a K-1 MMA-mérkőzések a programból, mint ahogy számos világsztár is megtiszteli részvételével a rendezvényt.

Bárdosi a K-1-ben 

Bárdosi Sándor, a 2000-es sydney-i olimpia birkózó ezüstérmese, 2007-es szumó-világbajnok, a február 9-i, budapesti K-1 Európai Elődöntőn megmérkőzik K-1 MMA szabályrendszerben a litván Valdas Visinskas-szal, aki sambo, combat és kick-box Európa-bajnoki címmel is büszkélkedhet! Bárdosit – elmondása szerint – régóta foglalkoztatja a gondolat, hogy kipróbálja magát napjaink egyik legnépszerűbb küzdősportjában, a K-1-ben, annak is MMA változatában, amelynél engedélyezett a földharc is, ez pedig mindenképpen nagy előnyt jelent számára. 

Hogy mennyire komolyan gondolja a K-1-ben való szereplést, mi sem bizonyítja jobban, minthogy hónapok óta keményen edz a K-1 hazai legjobbjaival, Karacs Attilával és társaival. Nem titkolja azt sem, hogy ebben a sportágban a végső célja a csúcsra jutni, és Japánban legyőzni a jelenleg legjobb harcosokat. 

Bárdosi Sándor tehát február 9-én, a Papp László Budapest Sportarénában debütál a K-1-ben, ám nem ő az első magyar birkózósztár, aki kipróbálja magát a ringben is. 2006-ban ugyanis egy másik népszerű harcos, a 2004-es athéni olimpián aranyérmet szerzett Majoros István szerepelt Japánban egy K-1 MMA mérkőzésen.

Sztárparádé a budapesti K-1 Európai Elődöntőn 

Ellátogat Budapestre – többek között – a kétszeres világbajnok, "Repülő Gentleman" becenéven is ismert holland Remy Bonjasky, és honfitársa, a háromszoros világbajnok Peter Aerts is. Aerts egyébként a sportág történetében egyedülálló módon, 1993 óta minden alkalommal kiharcolta a jogot a K-1 világbajnoki döntőn való indulásra, ily módon a legtapasztaltabb K-1 versenyzőnek számít. 

A “Holland Favágó” becenévvel illetett kőkemény legény igen jó véleménnyel van a magyar K-1 versenyekről és versenyzőkről egyaránt. – Kevés magyar K-1-es harcost ismerek, de azokat nagyon technikás és jó versenyzőknek tartom. Közülük régi kapcsolat fűz Varga Péterhez, aki talán külföldön a legismertebb. De láttam már a fiatal Karacs mérkőzését is, és biztosan állíthatom, hogy amennyiben több meccsrutint szerez, bárki ellen felveheti a harcot. Nagyon jó adottságú és higgadt versenyzőnek tartom – vélekedett Peter Aerts, aki nem először érkezik Magyarországra. 

– Egy kisebb verseny és edzőtábor meghívásnak már korábban eleget tettem, és ott is meggyőződhettem a magyar versenyzők pozitív hozzáállásáról. Ami pedig a február 9-i gálát illeti, ismerve az indulók nevét, egyben biztos vagyok: minden mérkőzéstől nagy csatát lehet várni, és nagyon jó mérkőzéseket fogunk látni. Az előző budapesti gálákat ugyan csak felvételről tekintettem meg, de rendkívül színvonalasnak találtam azokat, szinte az amszterdami döntővel egyenrangúnak.

Egy másik világsztár, a sportág élő legendája, a négyszeres világbajnok holland Ernesto Hoost is hatalmas várakozással tekint az elődöntőre. A hivatalosan már visszavonult kiválóság szinte már hazajár Magyarországra, hiszen a debreceni Magyar Nagydíjnak és a budapesti erőpróbáknak is rendszeres meghívott sztárvendége.
 
– Eddig is szívesen látogattam a magyarországi K-1-es rendezvényeket, és most is örömmel fogadtam el az invitálást – mondta Ernesto “Mr. Tökéletes” Hoost. – Jó barátság fűz a szervezőkhöz, ezen kívül most, hogy a február 9-i verseny már hivatalos Európai Elődöntőnek számít, mindenképpen szerettem volna személyesen is jelen lenni. Nagy várakozással tekintek Karacs Attila mérkőzésére is, aki tavaly edzőtáborban nálam készült. 

Rendkívül szimpatikus embernek és nagyon jó harcosnak tartom, szerintem nagy jövő áll előtte, szurkolok neki. Egyébként jelenleg edzősködéssel és menedzserkedéssel foglalkozom, saját csapatot alapítottam, tehetséges versenyzőket készítek fel. A jelenlegi Európa-bajnok, Paul Slowinski is csapatom tagja. Csak érdekességképpen jegyzem meg, hogy amikor Paul értesült a budapesti rendezvényről azonnal jelezte, ő is szeretné megnézni élőben, úgyhogy vele érkezem majd Budapestre –
nyilatkozta Ernesto Hoost. 

A három holland hérosz mellett az új generációt képviselő, a 2007-es Las Vegas-i torna győztese, a többek között Musashit és Gary Goodridge-et is legyőző, német Chalid "Die Faust" Arrab is jelen lesz a rendezvényen. A thai-box legendás alakjának számító holland Ramon Dekkers pedig az egyik versenyző edzőjeként lesz érdekelt a viadalon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.