Világbajnokok lettek a magyar focisták

Rommá verte a magyar csapat a hollandokat: a magyar foci él!

Miközben az egész ország a megalázó 8:1-es holland-magyar vereségen kesereg, már-már átsiklunk egy másik híren, ami épp ennek ellenkezőjéről szól: világbajnok lett a magyar focicsapat!

2013.10.23 08:50ma.hu

Most ne menjünk bele abba, hogy mi mindent kellett volna csinálni ahhoz, hogy a holland-magyar meccsen ha nem is győzelemmel, de legalább ne olyan megalázóan csúfos vereséggel kullogjon le a hazai válogatott a pályáról: sokak szerint mindennek az alapja a pénzhiány, mások a lelkesedést kifogásolták, és olyan is van, aki szerint egész egyszerűen csak felkészületlenek voltak a játékosok. Pedig most találtunk rá egy élő példát, hogy igenis lehet akár világbajnokságot is nyerni pénz, profi tudás és napi több órás edzések nélkül is, sőt, nem is egyszer, hanem zsinórban legalább hatszor!

Nehezen hihető, ugye? Mégis igaz: a szóban forgó bajnokság a Nemzetközi Mensa országos szervezetei között zajlott néhány hete, idén Pozsony adott otthont a vb-nek, amelyre öt nemzet öt csapata nevezett. Csakhogy ez az öt csapat nem öt országot jelent. A mostanában csak félve kiejtett ellenfél, a hollandok ezen a bajnokságon annyira nem voltak formában, hogy a németek nélkül szó szerint labdába sem rúghattak volna: vegyesválogatottként álltak a pályára, mert külön-külön egyikük sem tudott egy valamirevaló egész csapatot összeszedni.

Kitalálják, mely ország tudott ezzel szemben két válogatottat is felállítani? Naná, a magyarok, így aztán mindjárt nem is egy, hanem két kupával tértek haza a mieink, az első két helyet szerezték meg a tornán. A már említett holland-német vegyesválogatott csupán a 4. helyet tudta elérni, a Magyar Fehérek 3:1-re, a Magyar Pirosak pedig 4:3-ra verték őket, Lengyelországtól és Szlovákiától pedig további 5 gólt gyűjtöttek be, a végső tabellán 3 ponttal állnak az utolsó Szlovákia előtt, akik ugyancsak 3 pontot gyűjtöttek.

A világbajnok Mensa Futballcsapat(ok) (Fotó: Mensa HungarIQa)

A két magyar csapat fölényesen verte a mezőnyt, 12, illetve 7 ponttal állhattak a dobogó legfelső fokaira, a harmadik Lengyelország 4 pontot szerzett. "A körmérkőzéses rendszerben zajló megmérettetést a fair play jegyében a két magyar csapat meccse nyitotta. Az elért eredményt a komoly felkészülésnek köszönhetjük" - mondta el Juranovitz Péter, a Mensa HungarIQa futballszekciójának egyik vezetője a ma.hu-nak.

Azt is megtudtuk, hogy a két csapat pontos összetétele rendszerint a véletlenen múlik, nincs állandó Piros és Fehér csoport, a lelkes játékosokat évről évre véletlenszerűen választják ketté, a cél csupán az, hogy mindenki elég időt tölthessen a pályán, de összességében ők mégis egy csapatként tekintenek magukra.

A mensás focisták egyébként 2004-ben vettek részt először nemzetközi bajnokságon, akkor a 3. helyen debütáltak, azóta pedig valahányszor megrendezésre kerül a vb, már bérelt helyük van a dobogó legfelső fokán, 2010-ben és idén pedig a dupla csapattal az első kettőn. Pedig nem kapnak vastag támogatásokat, legfeljebb némi utazási költségtérítést, ha túl messze lenne a döntő helyszíne, edzésre annyi időt fordítanak, amennyi a főállásuk mellett jut, de amennyi lelkesedés van ezekben a már nem is annyira hamvas ifjakban, az mindenképp példaértékű - talán lenne mit ellesni tőlük a profiknak is!

A Mensa világbajnok focicsapatának tagjai

Berényi György, Csaba Attila, Dede György, Dedics Zsigmond, Dencső Balázs, Farkas Tibor, Fodor János, Jalics Ádám, Juranovitz Péter, Laczovics Attila, Lantos Tamás, Penczi István, Rabovszky György, Réz Bálint, Romvári Gergely, Samodai Imre, Szakál Pál, Szalay Zoltán, Szatmári Ákos, Vasas Gyula

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.