8-1

Szégyen lett a holland-magyar vége

A labdarúgóstadion-építési láz hazájának csapata akkora pofont kapott az oranje válogatottjától, hogy ha nem lett volna már egy szerb-magyar 7-1, még csodálkoznánk is...

2013.10.11 22:30MTI
Dzsudzsák Balázs gólt szerez büntetőből - az egyetlen magyar gól

A magyar labdarúgó-válogatott rendkívül súlyos, 8-1-es vereséget szenvedett a holland csapat vendégeként péntek este világbajnoki selejtezőn, így már csak matematikai esélye van arra, hogy megszerezze a pótselejtezőt érő második helyet.

Egervári Sándor szövetségi kapitány a találkozó után lemondott.

Eredmény, D csoport:
Hollandia-Magyarország 8-1 (4-0)

Amsterdam ArenA, 53 ezer néző, v.: Martin Atkinson (angol)

gólszerzők: van Persie (16., 44., 53.), Strootman (25.), Lens (39.), Devecseri (65., öngól), van der Vaart (86.), Robben (90.), illetve Dzsudzsák (47., 11-esből)

sárga lap: De Jong (63.), illetve Devecseri (55.), Németh (63.), Guzmics (81.)

Hollandia:
Michel Vorm - Daryl Janmaat, Jeffrey Bruma, Ron Vlaar, Daley Blind - Kevin Strootman (Leroy Fer, 80.), John de Jong, Rafael van der Vaart - Arjen Robben, Robin van Persie (Dirk Kuyt, 61.), Jermain Lens

Magyarország:
Bogdán Ádám - Vanczák Vilmos, Guzmics Richárd, Korcsmár Zsolt, Kádár Tamás (Devecseri Szilárd, a szünetben) - Koman Vladimir, Hajnal Tamás (Elek Ákos, a szünetben), Varga József, Dzsudzsák Balázs - Böde Dániel, Németh Krisztián (Nikolics Nemanja, 79.)

Devecseri Szilárd, miután öngólt szerzett

I. félidő:

16. perc: Janmaat tekerte be a labdát a jobb oldalról, a középen álló van Persie pedig ívelten a kapu bal oldalába fejelt (1-0).

25. perc: Bogdán és Korcsmár nem értette meg egymást, így a labda a bal oldalon érkező Lenshez került, ő felnézett és Strootman fejére varázsolta a labdát, az AS Roma középpályásának pedig nem okozott gondot a kapu jobb oldalába fejelnie (2-0).

39. perc: Robben felé szállt a löbbölt labda, Korcsmár vetődve kikanalazta előre, balszerencséjére éppen az érkező Lens elé, aki nyolc méterről a hálóba passzolt (3-0).

44. perc: Lens iramodott meg a bal oldalon, visszahúzta a labdát, mire Guzmics megfordult mellette, már sarokkal a lendületből érkező Robbent játszotta meg, aki a középen felfutó van Persie-hez ívelt, a támadó pedig a léc alá bólintott (4-0).

II. félidő:

47. perc: Dzsudzsák jobb oldali beadásába kézzel érte bele egy hazai védő a 16-oson belül, a büntetőt a Dinamo Moszkva szélsője a kapu bal oldalába lőtte (4-1).

53. perc: bal oldali beadást követően a hosszú oldalon érkező Robben a középen teljesen üresen álló van Persie-hez fejelt, a támadó három-négy méterre a kaputól még le is vehette a labdát, majd a tehetetlen Bogdán alatt a hálóba passzolt (5-1).

65. perc: balról érkező beadást a hosszú oldalon álló Devecseri szögletre akart fejelni, ám a labda a kapuban kötött ki (6-1).

86. perc: van der Vaart végezhetett el szabadrúgást 24 méterről, lövése a sorfalon irányít változtatott, így a labda tehetetlen Bogdán mellett a kapu közepébe vágódott (7-1).

90. perc: Robben szabadrúgásból csavart a jobb felső sarokba (8-1).

Holland öröm

Némi passzolgatást és egy gyenge magyar akciót követően már a harmadik perc elején vezethetett volna a holland csapat, van der Vaart jobb oldali szögletét Bruma csúsztatta kapura, de a gólvonalon álló Koman kifejelte a labdát.

Az első negyedórát ugyan kihúzta kapott gól nélkül az Egervári-csapat, ám egy perccel később már megzörrent a háló Bogdán mögött, van Persie fejelt a kapuba. A magyar válogatott gyakorlatilag a félpályát sem lépte át, a hollandok pedig futószalagon gyártották a helyzeteket.

A 25. percben Strootman hasonlóan üresen találta magát egy beadásánál, mint az első gólnál van Persie, és ő is magabiztosan értékesítette a helyzetet. A játék képe nem változott, a hazaiak perecekre eldugták a labdát, néha - közönség nagy örömére - egy-egy trükköt is bedobtak. A 39. percben Lens szállította az újabb holland gólt, majd 44(!) másodpercen belül kétszer is a kapufát találták el a hazaiak, előbb Strootmannak, aztán Janmaatnak köszönhetően. Ezt követően Dzsudzsák szabadrúgása révén megvolt az első magyar lehetőség is. A félidőnek azonban ezzel még nem volt vége, ugyanis van Persie egy csodálatos akció végén duplázott.

A fordulást követően egy perccel Dzsudzsák büntetőből szépített, ám nem kellett sokat várni a következő holland találatra: van Persie megszerezte mesterhármasát, nemzeti csapatbeli 41. találatát, amivel megelőzte az örökranglistán eddig élen álló, a jelenleg az edzői stábban tevékenykedő Patrick Kluivertet. A hazaiak láthatóan élvezték, hogy ezen a mérkőzésen szinte minden összejön nekik, ugyanakkor a hatodik gólban a legnagyobb szerepet Devecseri játszotta, aki öngólt fejelt.

Négy perccel a vége előtt van der Vaart szabadrúgásból 7-1-re módosította az állást, amely - a két csapat közös történetét tekintve - rekordbeállítás volt a hollandok részéről, ugyanis 1994 júniusában, Eindhovenben ugyanilyen arányban győzték le a magyarokat. Az utolsó percben aztán meg is dőlt a csúcs, Robben sikeres szabadrúgása azt jelentette, hogy a magyar válogatott beállította története legnagyobb különbségű vereségét: 1908-ban Angliától, 1941-ben pedig Németországtól kapott ki 7-0-ra.

A holland válogatott ezzel rekordot döntött, ugyanis sorozatban kilencedik világbajnoki selejtezőjét nyerte meg, erre még nem volt példa a csapat történetében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.