Egy régi hagyományt elevenítenek fel
Sokác babfőző fesztivál Mohácson
Egy régi sokác hagyományt felelevenítve köcsögös babfőzést rendeznek a Baranya megyei Mohácson augusztus első szombatján, immár a 17. alkalommal, hogy felidézzék a hajdani szántóföldi munkák emlékét.
2010.08.02 19:45ma.huA lefedett cserépedényekben készített étel a földeken dolgozó idősebb délszlávoktól ered, akik - hogy a munka is haladjon, és ebéd is legyen - feltették a füstölt hússal ízesített babot egy agyagedénybe, amely mellé tüzet gyújtottak.
A cserépfazék a tűzzel nem érintkezett, csak a hő melegítette fel annak tartalmát. Így őrizni sem kellett, csak adott esetben minden sor kukorica vagy szőlő kapálása után kóstoltak, raktak a tűzre és folytatták a munkát.
Mivel az agyag nagyon rossz hővezető, felforrás után sokáig tartja a meleget. Ezt a tulajdonságot kihasználva alkalmazták az agyagedényt a mindennapi életükben. A köcsögös főzés szokásának felelevenítésére első alkalommal egy baráti kör gyűlt össze tizenhat évvel ezelőtt Mohácson.
Tavaly már kétezren voltak kíváncsiak a fesztiválra, ahol 202 agyagedényben főtt a köcsögös bab. Az egyedi, feledhetetlen élményre, látványra várhatóan idén is sokan kíváncsiak lesznek.
Az ünnepélyes tűzgyújtás 14 órakor lesz, a napot bál zárja a Podravka zenekar jóvoltából.