Hogy lehet felvenni ellene a harcot?

Emberkereskedelem elleni sátor a Szigeten

Az emberkereskedelem veszélyeire és a jelenség elleni küzdelemre hívja fel a figyelmet a Sziget Fesztiválon a Belügyminisztérium Civil faluban felállított sátra.

2013.08.07 17:11MTI

A fesztivál egy kiváló lehetőség, hogy információkat adjanak erről a problémáról - mondta a sátor megnyitását követő sajtótájékoztatóján a Belügyminisztérium európai uniós és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára. Berta Krisztina hangsúlyozta, meg akarják ismertetni a jelenséget a fiatalokkal. 

Szavai szerint elsősorban nem is a magyarokra gondolnak, hanem azokra a külföldiekre, akik esetlegesen magyar prostituáltakkal vagy munkaerő-kizsákmányolással találkoznak a saját hazájukban. 

Az emberkereskedelem elleni küzdelem nemzeti koordinátora hangsúlyozta: azért is fontos a figyelemfelkeltés, mert bár a kormányok és a civil szervezetek rengeteg eszközzel próbálják megfékezni a jelenséget, "tehetnek amit akarnak, amíg van egy fizetőképes kereslet". 

Hangsúlyozta, hogy tavaly több mint ezren keresték fel a sátrukat és ha ezer holland, angol vagy német fiatal magával visz onnan néhány gondolatot "az már nagy haszon". Arra is kitért, hogy a sátorban a Belügyminisztérium, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium munkatársai mellett partnerszervezetek képviselői, több nagykövetség munkatársai, az Európai Munkaügyi Hivatal képviselője is jelen vannak, de Ausztriából például egy szakértő is érkezett. 

Egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az elmúlt években nagy számban kerültek külföldre Magyarországról emberek. Hangsúlyozta, hogy nem csak prostituáltakról van szó, ugyanis egyre erősebb az úgynevezett munkaerő-kizsákmányolás, amikor kecsegtető munkalehetőséggel és busás fizetéssel csábítva csapnak be embereket olyan szervezők, akik ebből általában óriási hasznot húznak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.