Doborjánban

Wagnerre és Verdire is emlékezik a 2013-as Liszt Fesztivál

A 200 évvel azelőtt született zeneszerzők, Wagner és Verdi munkásságával is foglalkozik a 2013-as Liszt Fesztivál a zeneszerző szülőhelyén, Doborjánban (Raiding).

2012.12.30 11:20MTI

Az intendánsok, Eduard és Johannes Kutrowatz zongoraművészek szerint Wagner és Liszt különös barátsága is indokolja, hogy a német komponista alkotásai megszólaljanak Doborjánban. "Kétarcú és néha feszült volt ez a kapcsolat, Thomas Mann szerint Wagner a pumpolás zsenije volt, és Liszt valóban anyagilag és erkölcsileg is erősen támogatta fiatalabb sokszor hálátlan kollégáját, később vejét" - hangoztatták. 

A négy részből álló fesztivál első szakasza január 25-én kezdődik egy fiatal orosz zongoraművész, Polina Lescsenko koncertjével. A Szentpéterváron született muzsikus első leckéit hatéves korában kapta muzsikus édesapjától, Szergej Lescsenkótól. 16 évesen kitüntetéssel diplomázott a brüsszeli Királyi Konzervatóriumban. Műsorán Liszt és Schumann művek szerepelnek. 

Január 26-án a szerte Európában kedvelt trió: Sebastian Gürtler(hegedű), Tommaso Huber(harmonika) és Georg Breinschmid(bőgő) lép pódiumra, Verdi, Wagner és Liszt darabokat szólaltatnak meg. 

A ciklust 27-én az Orchester Wiener Akademie zenekari hangversenye zárja Martin Haselböck vezényletével. A műsorban a Liszt kompozíciók után Wagnertől a d-moll Faust nyitány és A nürnbergi mesterdalnokok című opera nyitánya hangzik el. A kialakult szokás szerint a következő fesztivál periódust márciusban rendezik, majd júniusban és októberben hallhatók újabb hangversenyek, az októberi, évzáró ciklust Borisz Berezovszkij zongoraestjével fejezik be, az orosz művész Liszt darabokat játszik.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.