A La Fenice operaház

Verdi és Wagner nyitotta meg a velencei operaidényt

Kettős bemutatóval nyitotta meg évadját a La Fenice velencei operaház, amelyben pénteken Verdi, vasárnap Wagner darabja csendült fel.

2012.11.18 18:25MTI

Pénteken Giuseppe Verdi Otello című operáját tűzték műsorra, vasárnap pedig Richard Wagner Trisztán és Izoldáját. Mindkét művet Csung Mjung Vun dél-koreai karmester vezényelte.
   
"A 19. századi opera két titánja csendült fel a La Fenicében" - írta az olasz sajtó.
   
November végéig a két opera váltja egymást a velencei színházban. A lapok beszámolója szerint a Verdi-Wagner kettősre az olasz és a német zeneszerző születésének 200. évfordulója miatt esett a választás. Az Otello témájával kötődik Velence városához, Wagner pedig itt hunyt el.
   
A La Fenice kiállítást is szentel a Trisztán és Izolda 1909-2012 között Velencében rendezett előadásainak.
   
Az ezer férőhelyes Gran Teatro La Fenice 1792-ben épült. 1996-ban leégett, 2003-ban nyitották újra. A színház a következő három évre kétmillió euró finanszírozást szerzett az igazgatótanácsában is résztvevő pénzintézettől.
   

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.