Történelmi - dokumentációs

Fabatkát sem ér Hitler rejtélyes magángyűjteménye

Német művészettörténészek szerint inkább történelmi dokumentációs, semmint képzőművészeti értéke van azoknak a festményeknek, amelyeket egy cseh történész Adolf Hitler egykori magángyűjteménye darabjaiként azonosított.

2012.02.29 22:39MTI

Jirí Kuchar többéves kutatása során 16 festményre bukkant Csehországban, amelyek a náci vezér egykori képzőművészeti magánygyűjteményének részét képezték. Hét alkotást a Prágától 50 kilométerre északra fekvő Doksany faluban lévő zárdában talált meg. Szakértők becslése szerint az utóbbi hét kép értéke mindössze 2 millió euró (csaknem 580 millió forint).

Kuchar szerdán az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy Hitler 1942-43-ban vette meg a 16 festményt a Münchenben 1937-44 között évente megrendezésre kerülő Nagy Német Képzőművészeti Kiállításon. Német festők képeiről van szó, köztük van Franz Eichhorstnak, Hitler kedvenc festőjének Sztálingrádi emlékek című monumentális alkotása, amely sebesült német katonákat ábrázol egy lövészárokban a körülöttük folyó harcokkal.

A többi festmény Paul Herrmann, Sepp Hilz, Friedrich W. Kalb, Oskar Östreicher, Edmund Steppes és Armin Reumann alkotása. A Müncheni Művészettörténeti Intézet szakértői szerint a gyűjtemény "alacsony" értékű, inkább történelmi dokumentumértéke van, nem művészettörténeti. Mintegy ötezer alkotást foglalt magában, és egykoron Linzi gyűjtemény néven emlegették, mivel a náci vezér az ausztriai Linzbe tervezett Führer-múzeumba akarta elhelyezni azokat.

A magángyűjtemény darabjait, kortárs német festők több mint 70 alkotását a II. világháború alatt két további művészeti kollekcióval - Fritz Mannheimer német bankár és a Rothschild-család gyűjteményével - együtt a dél-csehországi Vyssi Brod kolostorában őrizték. A Mannheimer-gyűjteményt 1941-ben, a Rothschild családét 1938-ban foglalták le a nácik.

A háború után az amerikai katonák az utóbbi két gyűjteményt Münchenbe vitték. A kortárs német gyűjteményt is el akarták szállítani, de végül a kolostorban maradt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.