Technikai átadása november 29-én történt meg

Villámcsődülettel "avatták fel" a felújított kolozsvári Mátyás király szoborcsoportot

Villámcsődületet (flash mob) szervezve két tucatnyi ember "felavatta" csütörtökön Kolozsváron az újonnan restaurált Mátyás király szoborcsoportot, ezzel fejezve ki tiltakozását a Fadrusz János alkotásának hivatalos felavatása körül kialakult huzavona miatt.

2011.01.20 19:43MTI

A villámcsődület résztvevői - a kolozsvári Szabadság című napilap honlapjának (www.szabadság.ro) csütörtöki beszámolója szerint - délután öt óra előtt tíz perccel gyülekeztek a szobor előtt. Fehér vászondarabot vagy papírt tartottak maguk előtt, majd öt órakor letették a földre azokat, és tapsolni kezdtek a szoboravatók hivatalos ceremóniáját idézve.

A román és a magyar állam által közösen felújított szoborcsoport technikai átadása november 29-én történt meg. Kelemen Hunor romániai kulturális miniszter eredetileg január 22-ét, a magyar kultúra napját javasolta az avató ünnepség időpontjaként, ami Magyarországnak nem felelt meg a soros EU-elnökség okozta elfoglaltság miatt.


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.