Sugárszennyezés

Orosz rakéta-baleset: nem szóltak az orvosoknak, hogy sugárszennyezettek a betegek

Még a saját orvosaiknak is hazudnak, eltitkolva a sugárszennyeződést, és ezek akarnak atomerőművet építeni hazánkban.

2019.08.17 14:39ma.hu

Mint ismeretes, felrobbant egy rakéta sugárhajtóműve tesztelés közben egy katonai lőtéren az észak-oroszországi Arhangelszk megyében múlt héten csütörtökön. A Roszatom vasárnapra virradóra azt közölte, hogy egy tengeri platformon végzett rakétakísérlet során öt munkatársa meghalt, három pedig megsérült.

Alekszej Lihacsov a Roszatom vezérigazgatója hétfőn, azt mondta, hogy a nukleáris szakemberek egy "új, különleges készítményen dolgoztak", de nem pontosította, hogy mi volt az. A Szarovban működő Oroszországi Szövetségi Nukleáris Központ - Kísérleti Fizikai Összoroszországi Tudományos Kutatóintézet (RFJaC-VNIIEF) vezetőinek nyilatkozataiból az derült ki, hogy az öt tudós egy "kisméretű, radioaktív hasadóanyagokat használó energiaforrás" tesztelésekor halt meg.

Mindenesetre az Arhangelszk megyei klinikán mindent lepecsételtek, ami a baleset sérültjeinek kezelésével kapcsolatos, az orvosokat pedig titoktartásra kötelezték. Ezt követően a robbanás sérültjeit kezelő Arhangelszk megyei orvosokat saját kérésükre kivizsgálásra küldték Moszkvába, egy szövetségi egészségügyi központba. Az orosz hatóságok vállalták ugyan, hogy Moszkvában a teljes kórházi stábot kivizsgálják, de az első csoport felszállása után több gép nem indulatott el. Az egyik orvos izomszövetében ugyanis cézium-137-et mutattak ki, a radioaktív izotóp az urán-235 atommaghasadásának mellékterméke. Bár azt nem közölték, hogy milyen mértékű a szennyeződése.

Az öt egészségügyi dolgozó szerint a három sérült délután 4.30-kor érkezett a kórházba, meztelen, műanyag zsákba csomagolva. A páciensek állapota már azt sugallta, hogy komoly probléma van, de csak annyi információt kapott az ellátószemélyzet, hogy katonai kísérleti robbanás történt.

A klinika egyik sebésze azt mondta a The Moscow Times lapnak: "Senki sem közölte velünk, hogy a betegek sugárszennyezettek, így a kórházi dolgozóknak lehetőségük sem volt arra, hogy megvédjék magukat." Pedig a cézium ellen nagyon egyszerűen lehetett volna védekezni, csak nagyon alaposan le kellett volna mosni vízzel a sérülteket.

Az orosz hatóságok rengeteget titkolóznak az esettel kapcsolatban, sok az ellentmondás is, az állami reagálás a balesetre hűen visszatükrözi a csernobili katasztrófát.

Sokáig arról volt szó, hogy a háttérsugárzás emelkedett aztán pedig arról lehetett hallani, hogy evakuálják a falut a gammasugárzás miatt.

Az információhiány olyan mértékű pánikot okozott, hogy a helyiek felvásárolták az összes jódot a sugárterhelés káros hatásainak enyhítésére az Arhangelski régióban.

A kórház dolgozói - közülük kettő magas beosztású szakorvos - teljesen kiakadtak azon, hogy szándékosan elhallgatták előlük a tényeket, majd megjelentek az ügynökök, és mindenkit a titoktartási nyilatkozat aláírására köteleztek. Senki sem mert nemet mondani. Így a lap hiába kereste a sugárszennyezett betegekkel közvetlenül kapcsolatba lépő nővéreket és orvosokat, senki sem nyilatkozhatott. "Ez egy állami kórház, nem voltunk felkészülve a radioaktív betegekre, ennek ellenére mindenki profi módon végezte a munkáját" - mondta az orvos.

Az is meglepő, hogy a sugárszennyezett sérülteket nem katonai kórházba vitték, hanem polgári létesítménybe. Mire átszállították őket Moszkvába, ketten közülük meghaltak!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.