Állatkínzás

Matuzsálemi korú gyűrűsfarkú makit lopott egy kaliforniai állatkertből egy férfi

Az Észak-Amerikában élő legöregebb gyűrűsfarkú makit lopta el egy kaliforniai állatkertből egy társállat után sóvárgó fiatal amerikai férfi.

2019.07.09 20:25MTI

A 19 éves Aquinas Kasbar egy hétfői bírósági tárgyaláson beismerte, hogy ő lopta el az Isaac nevű 32 éves gyűrűsfarkú makit, más néven kattát tavaly júliusban a Los Angelestől délre fekvő Santa Ana állatkertjéből. A férfi zárás után egy csapszegvágó segítségével hatolt be a lemúrok és csuklyásmajmok házába.

A Madagaszkáron őshonos makiféle, a Lemur catta nem sokáig vált be házi kedvencként, mert a "gazdi" már másnap kitette egy levegőtlen műanyagdobozban egy szálloda bejárata elé, kérve, hogy értesítsék a rendőrséget, az állatot pedig juttassák vissza a Santa Ana-i állatkertbe.

A maga fajában matuzsálemi korúnak számító Isaac szerencsére sértetlenül megúszta elrablását és a szellőzés nélküli dobozt. A gyűrűsfarkú makik általában 20-25 évig élnek.

A kattatolvaj egy betöréssorozat ügyében folyó rendőrségi nyomozás járulékos eredményeként lepleződött le. A férfit egy év börtön és 100 ezer dollár pénzbírság fenyegeti. A Lemur catta a kihalás által leginkább fenyegetett 25 főemlősfaj közé tartozik.

A Scientific American folyóirat szerint már csak 2000-2500 példány élhet Madagaszkáron, ami 95 százalékos csökkenést jelent 2000-hez képest.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.