Csempész

Gekkókkal és kaméleonokkal teli poggyászt találtak a prágai reptéren

Cseh vámosok őrizetbe vettek a prágai repülőtéren egy 25 éves külföldi férfit, aki 221 kaméleont és 15 gekkót akart becsempészni poggyászában Madagaszkárról.

2016.06.06 21:41MTI

A ritka állatokat két dobozban és egy kicsiny, természetes anyagból készült dobban, valamint egy táskában szállította. A poggyászban felnőtt és fiatal állatok is voltak.

Szakértők szerint valamennyit a közelmúltban fogták be a vadonban.

"A kiszáradt és stresszes állapotban lévő állatokat a hatóságok egy állatvédelmi központba szállították. Ellátásuk magas színvonala ellenére 20 kaméleon és valamennyi gekkó elpusztult. Néhány további állat szintén erre a sorsa jut a rossz szállítási körülmények és az őket érő stressz miatt" – közölte a cseh környezetvédelmi hatóság.

A férfit védett állatok bántalmazásával vádolták meg. Ha bűnösnek találják, három év börtön is kaphat. Szökés veszélye miatt őrizetben maradt.

Ezek ritka, őshonos állatok Madagaszkár szigetén, amelyekre nagy a kereslet a tenyésztők körében. Valamennyi fajt védett a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezmény által a cseh környezetvédelmi hatóság szerint.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.