Három fiatal példány

Meller-kaméleonok érkeztek a Szegedi Vadasparkba

A kaméleonok tartása a speciális igényeik miatt komoly kihívásnak számít, különösen olyan ritka fajok esetében, mint az óriási méretű Meller-kaméleon.

2014.05.16 11:10MTI
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Az állatkertek körében ritkaságnak számító Meller-kaméleonokkal (Trioceros melleri) bővült a Szegedi Vadaspark hüllőgyűjteménye, a különleges állatokból három fiatal példány érkezett a Tisza-parti városba - közölte Veprik Róbert igazgató.

A kaméleonok tartása a speciális igényeik miatt komoly kihívásnak számít, különösen olyan ritka fajok esetében, mint az óriási méretű Meller-kaméleon. A megfelelő szellőzés, hőmérséklet és annak napi ingadozásának, a sem túl magas, sem túl alacsony páratartalom biztosítása, az állatok megfelelő itatása és etetése mind-mind nagy odafigyelést kíván - tudatta a szakember.

A három hete érkezett, még fiatal állatok minden félénkségük ellenére megszokták a zsiráfház földszintjén kialakított nagyméretű és magas terráriumukat, ahol jól láthatóan kedvelnek kiülni a melegebb pontokra vagy az ágak végére. Etetéskor meg lehet figyelni, ahogy vadásznak, messzire kiölthető nyelvükkel csapnak le a rovarokra.

A Délkelet-Afrikában őshonos Meller-kaméleon akár 60-70 centiméter hosszúságúra is megnőhet, tömege elérheti a 600 grammot, a kontinens legnagyobb kaméleonfaja. Más kaméleonokhoz hasonlóan képes színét változtatni. Foltjainak és csíkjainak barnától a sárgán át a sötétzöldig, feketéig változó színe nemcsak az állat környezetbe való olvadást segíti, hanem a példány hangulatát és az egészségi állapotát is jelzi. Minél izgatottabb az állat, annál sötétebbek lesznek a foltok

Szintén kaméleontulajdonság, hogy a szemüket egymástól függetlenül tudják forgatni, így minden irányban pontosan be tudják mérni a zsákmány - rovarok, pókok, gyíkok, akár még kismadarak - pozícióját és mozgását.

A nappal aktív Meller-kaméleonok abban különböznek fajtársaik többségétől, hogy kevésbé agresszívek egymással, így többet is együtt lehet tartani megfelelő méretű terráriumban. A faj ritkaságnak számít, a nemzetközi nyilvántartás szerint mindössze huszonkét egyedet mutatnak be a világ állatkertjeiben.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán GergelyFigyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.