Saria

Fekete Péntek a Közel-Keleten: 50 ember kivégzéséről döntöttek

Tömeges lefejezéssel kezdődhet a karácsonyi szezon a sivatagban.

2015.11.28 08:27ma.hu
Twitter Bailey Burbank

A Hálaadást követő péntek az Egyesült Államokban – és onnan indulva a világ több pontján is – a vásárlási lázról szól, ilyenkor a boltokban komoly akciókkal várják az ünnepi szezonra készülőket. Az őrület az utóbbi években olyan mértéket öltött, hogy az üzletekben kialakuló káoszban időnként halálos balesetek is előfordulnak.

Halálból úgy tűnik, a Közel-Keleten sincs hiány, hiszen több mint 50 ember kivégzéséről született döntés. És nem, kivételesen nem az Iszlám Állam jelentkezett ilyen irányú terveivel, hanem az USA hű szövetségese, Szaúd-Arábia.

A hivatalos nyilatkozatok szerint a halálsoron lévő terroristáktól és más bűnözőktől készülnek megszabadulni, de az Amnesty International szerint a királyság a terror elleni harc álcája alatt szabadul meg politikai ellenfeleitől.

A szaúdi média szerint az „Al-Kaida szimpatizánsokat” Awamiyya városában fogták el, ami arról nevezetes, hogy 2011-ben itt verte le a kormányzat a többségében síta lakosság békés tiltakozását. A hivatalos közlés szerint a kivégzésekre már a pénteki ima után sor kerülhetett, de pontos információk még nem állnak rendelkezésre.

Az idei évben egyébként már több mint 150 embert végeztek ki Szaúd-Arábiában, ami 26 százalékos növekedés 2014-hez képest. Ettől függetlenül még távol vannak saját rekordjuktól, 1995-ben ugyanis 192 embert végeztek ki, jelentős részüket nyilvánosan.

 

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.