4 éve történt a baleset

Fukusimában továbbra is szivárog a sugárszennyezett esővíz

Továbbra is kiömlik esetenként a sugárszennyezett esővíz a négy éve balesetet szenvedett fukusimai atomerőmű tározóiból.

2015.03.12 09:47MTI

A ciszternák fala jól szigetelt, és az összegyűlő esővíz elvileg nem szivárog ki, de özönvízszerű esőzések idején a tározók nem tudják befogadni az összes lehulló csapadékot. Hasonló eset történt néhány nappal ezelőtt is.

A Tokyo Electric Power (Tepco) cég szerint mintegy 750 tonnányi radioaktív stroncium 90-et tartalmazó esővíz ömlött ki a tározókból. A cég ezt követően megemelt radioaktivitási szintet mért egy közeli kút vizében: a március 9-én mért literenkénti 370 becquerel helyett március 11-én, a katasztrófa negyedik évfordulóján 11 ezer becquerel volt a sugárzás mértéke.

Az elmúlt hetekben több, sugárszennyezett vízzel kapcsolatos incidenst jelentettek, egyebek mellett egy nagy víztócsát találtak az erőmű egyik épületében.

Egy héttel korábban a Tepco megállapította, hogy átmenetileg, de jelentős mértékben szennyeződött az erőművön áthaladó és a Csendes-óceánba ömlő egyik csatorna vize.

A sugárszennyezett víz kezelése a Tepco egyik legégetőbb problémája a négy évvel ezelőtti nagy erejű földrengést követő szökőárban súlyosan megrongálódott Fukusima-1 atomerőműben. A létesítményben eddig több mint 1100 tározót építettek, de a vízmennyiség napról napra nő.

A helyzet miatt Koidzumi Dzsunicsiró volt kormányfő - aki a katasztrófa hatására az atomenergia eltökélt ellenzőjévé vált - szerdán Fukusima prefektúrában tartott beszédében kijelentette, hogy a Tepco és a hatóságok állítása ellenére "egyáltalán nincs megoldva a sugárszennyezett víz kezelése".

Kijelentését csütörtökön a kormány szóvivője határozottan elutasította, mondván, hogy "a sugárszennyezett víz hatása az atomerőmű kikötőjén túl nem érzékelhető".

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.