Brit akcentus

Hajtóvadászat indul a lefejezéseket végrehajtó iszlám terrorista után

Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint David Cameron miniszterelnök utasította a brit titkosszolgálatokat annak a terroristának a felkutatására, aki az Iszlám Állam nevű szélsőséges dzsihadista milícia négy nyugati - két amerikai és két brit - túszát gyilkolta meg.

2014.10.05 14:52MTI
Fotó: YouTube screenshot/Informacion Rapida

Az állítólag a legutóbbi gyilkosságról készült videofelvétel pénteken került fel az internetre. A filmen a londoni angol akcentussal beszélő, fekete maszkot viselő terrorista Alan Henninget, az Iszlám Állam egyik brit túszát fejezi le (a felvételen a lefejezés előtti pillanatok láthatók, majd a túsz lefejezett holtteste). Henning segélyszállítmányokat kísért Szíriában, amikor tavaly decemberben elrabolták.

A brit titkosszolgálatok szerint a gyilkos ugyanaz, aki az előző három túszt is megölte.

London már az első brutális gyilkosságról nyáron közzétett videó megjelenése után hivatalosan elismerte, hogy a terrorista minden bizonnyal brit állampolgár, aki csatlakozott az Iszlám Államhoz. Lingvisztikai szakértők megállapították, hogy kiejtése elsősorban az East Enden, vagyis Kelet-London összetett etnikai lakosságú városrészeiben - főleg a muszlim többségű Tower Hamlets negyedben - honos.

A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap forrásai szerint Cameron a Henning-gyilkosságról készült videó megjelenése után 12 órával a brit miniszterelnökök vidéki rezidenciájára, Chequersbe rendelte a brit belső elhárítás és a külső hírszerzés (MI5, MI6), valamint a brit kormány kommunikációs figyelőszolgálata, a GCHQ főnökeit, és utasította őket az Iszlám Állam túsztartóinak és a túszok gyilkosának felkutatására, annak érdekében, hogy a brit hadsereg kommandós alakulata (SAS) elfoghassa őket.

A lap értesülése szerint az SAS egy alakulata már készenlétben áll a térségben, hogy ha lehetőség nyílik rá, gyorsan bevethető legyen.

Cameron az újabb brit túsz megöléséről készült videó nyilvánosságra kerülése után alig burkolt utalást tett arra, hogy London kész lenne katonai akcióra is. Hivatalos nyilatkozatában a brit kormányfő kijelentette: Nagy-Britannia a rendelkezésére álló "összes eszközt" beveti az Iszlám Állam fogságában lévő további túszok felkutatására, és a már megölt foglyok gyilkosainak elfogására.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.