Hazudott az üzemeltető?

Nem mondott igazat a fukusimai erőmű üzemeltetője

Élesen bírálta és félrevezető adatok közreadásával vádolta a két és fél évvel ezelőtt balesetet szenvedett Fukusima-1 erőmű üzemeltetőjét csütörtökön a japán atomenergetikai hatóság, amely szerint a cég és a média túlzott a létesítménnyel kapcsolatos problémákkal kapcsolatban.

2013.09.05 21:07MTI
MTI

Az erőművet üzemeltető TEPCO energiavállalat "nem megfelelő szakmai felkészültségről" tett tanúbizonyságot, amikor hamis színben tüntette fel a közelmúlt radioaktív szivárgásaival kapcsolatos adatokat, és eltúlozta az azok jelentette veszélyt - közölte Tanaka Sunicsi, a hatóság vezetője.

Tanaka azt mondta, hogy a vállalatot szigorúbb ellenőrzés alá kell vonni a történtek fényében.

"Kezdem azt hinni, hogy kanállal kell etetni őket. Igen sajnálatos, hogy a TEPCO a félrevezető információk közlésével összezavarta az embereket és ráijesztett a nemzetközi közösségre" - jegyezte meg, kiemelve, hogy a TEPCO adataira támaszkodó nemzetközi média hibásan nevezte újabb katasztrófának a történteket.

A fukusimai erőműben a közelmúltban legalább hat alkalommal szivárgott el radioaktív víz, egy augusztusi esetben 300 tonna szabadult ki egy tárolótartályból. Ezzel párhuzamosan a cég arról számolt be, hogy a létesítmény egyes pontjain jelentősen megemelkedett a sugárzás.

A céget az elmúlt két év során - sőt már a fukusimai katasztrófát megelőzően is - sok bírálat érte fontos adatok lassú nyilvánosságra hozatala és rossz kommunikációja miatt.

Tanaka csütörtökön viszont azzal vádolta a vállalatot, hogy manapság inkább túl hamar közöl meg nem erősített információkat annak érdekében, hogy ne vádolhassák azzal, hogy megpróbálja elhallgatni az esetleges gondokat és veszélyeket. Tanaka bírálta a TEPCO által a sugárzás mérésére használt módszereket is, amelyek miatt szerinte az adatok jóval elrettentőbbnek tűntek, mint amekkora veszélyt valójában jelentenek.

A japán kormány kedden bejelentette, hogy a továbbiakban aktívan részt fog venni a fukusimai leszerelésben, miután az atomenergetikai hatóság arra a megállapításra jutott, hogy a TEPCO nem ura a helyzetnek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.