A hóvihar jelentette a halálos ítéletet

Dráma a Mont Blanc-on: holtan találták a hegymászókat

Holtan bukkantak szerdán arra a két francia hegymászóra, akik egy hete heves hóvihar miatt rekedtek a Mont Blanc egyik csúcsán.

2011.11.09 17:45MTI

Olasz mentőhelikopter talált rá szerdán a már élettelen franciákra 4050 méter magasságban. Az orvos már csak halálukat tudta megállapítani - közölte a mentőalakulat.
   
A baleset kivizsgálását végző olasz szakértők szerint a két hegymászó a hétvégén vesztette életét. Ebben az időben óriási hóvihar tombolt, a hőmérséklet a mínusz 30 fokot is elérte.
   
A 47 éves hegyi vezetőt és 44 éves párizsi partnernőjét múlt hét szerdán a 4208 méteres Walter-csúcs alatt lepte meg az ítéletidő és nem tudtak visszafordulni. Mobiltelefonjuk péntekig tartott ki. Az olasz és francia mentőexpedíciók számos kísérlete fulladt kudarcba a mostoha időjárási körülmények miatt.

A két hegymászó az utolsó telefonbeszélgetéskor elmondta, hogy a hideg és az erős szél miatt beásták magukat a hóba, ugyanakkor a mentősök a tetemek mellett nem találták ennek nyomát. Valószínű, hogy az utolsó telefonkapcsolat után mégis útra keltek. A férfit és a nőt igen tapasztalt hegymászóként ismerték.
    
Harminc centis hóréteg alatt találták meg őket, egymáshoz kötözve, és biztonsági kampókkal erősítették magukat a sziklafalhoz - jelentette az olasz média.
   
A mentőegységek reményét az "1971-es csoda" éltette. Ekkor egy francia hegymászót szinte ugyanazon a helyen 15 nap után élve mentettek ki a jég és hó alól.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.