A szervezet üzenete: betelt a pohár!

Vízhólyag: 18 ötlet a fájdalom ellen

A vízhólyagok megjelenése a szervezet üzenete, hogy betelt a pohár. A vízhólyag az izomgörcshöz vagy az oldalszúráshoz hasonlóan arra int, hogy csökkentse az iramot, és jobban készüljön fel, mielőtt mozogni kezd.

2010.09.13 08:00ma.hu

A vízhólyag néha egy pár új, kényelmetlen cipő betörésének, máskor a túlzásba vitt gereblyézésnek az eredménye.

A vízhólyagokat sokan az ellenség legyőzéséért elnyert trófeának tekintik, esetleg valami új kipróbálásának jeleként, ami remélhetően megérte a többlet energiát és a fájdalmat.

A vízhólyag az újdonsült kerékpározó, teniszező vagy gyalogló felavatását jelzi. Különböző sportok különböző helyeken okoznak vízhólyagot, ám a leggyakrabban mégis a láb a szenvedő alany.

Bár a következő gyógymódok főleg a lábon keletkezett vízhólyagokra jók, a test más részein megjelenő hólyagok esetén is hatékonyak lehetnek.

A szakemberek szerint a vízhólyagok okozta kellemetlenségeket az alábbi tanácsok alkalmazásával csökkentheti.

1. Döntse el, hogy kiszúrja-e vagy sem!

Ha vízhólyag keletkezik, legelőször azt kell eldönteni, hogy békén hagyja-e, vagy kiszúrja és engedi kifolyni a tartalmát.

Azt hiszem ez a hólyag nagyságától függ. Az óvatosabbak valószínűleg azt mondják, hogy ne szúrja fel, mert akkor elfertőződhet. De a legtöbben nem értenek ezzel egyet. A nagy, fájós vízhólyagokat ki kell szúrni, míg a panaszt nem okozó kicsiket békén kell hagyni.

A súlyt tartó lábon keletkező nagyméretű hólyagokat mindig le kell csapolni. Sokszor annyira tele vannak, hogy úgy feszülnek, mint egy luftballon.

Azokat a vízhólyagokat is fel kell szúrni, amelyek önmaguktól is kifakadhatnak, így nem a véletlen, hanem ön határozza meg, hogy mikor, hol és hogyan nyílik meg a vízhólyag.

2. Készítsen filcpárnát!

Ha az érzékeny vízhólyagot nem akarja kiszúrni, vágjon ki filcből egy gyűrű alakú párnácskát, ami megóvja a hólyagot a súrlódástól és az ütődéstől. A hólyag közepét hagyja szabadon. Ilyen filcpárnák a drogériákban is kaphatók.

3. Aki bölcs, sterilizál.

Ha a szúrás mellett dönt, először is tisztítsa meg a seb környékét, és sterilizálja a „szerszámot”, legyen az tű vagy borotvapenge (egy perc múlva rátérünk erre a témára). Erre a célra jó az alkohol. Más orvosok azt javasolják, hogy a szerszámot alkohol helyett lánggal fertőtlenítse.

Ez egyszerűen annyit jelent, hogy a tűt vagy a borotvapengét egy gyufa lángjánál izzásig kell hevíteni (hagyja lehűlni, mielőtt a bőréhez érintené). Mindkét módszer elpusztítja a kórokozókat, tehát mindkettő ajánlott.

4. Szúrja ki! Ha a vízhólyag fájdalmat okoz, egyszerűen szúrja ki.

A steril tűt szúrja a vízhólyag oldalába. Az a lényeg, hogy a lyuk elég nagy legyen ahhoz, hogy a folyadékot ki lehessen nyomni.

5. Vagy vágja fel!

Rendelőkben steril szikét használnak a vízhólyag lecsapolására. Nem meglepő tehát, hogy otthoni használatra a borotvapengét ajánlja. Metsszen egyenesen, röviden, a vágás azonban legyen elég nagy ahhoz, hogy a folyadék kifolyhasson.

6. Hagyja rajta a tetejét!

A legnagyobb hiba, amit a vízhólyag kezelésekor valaki elkövethet, ha a lecsapolás után lehúzza a hólyag tetejét képező bőrdarabkát. Szakembereink szerint a „természet tapaszát” sohasem szabad eltávolítani.

Ha leszedi, gyulladt, nyers seb lesz az eredmény, míg ha rajta hagyja, idővel megkeményedik és magától leesik, nagymértékben csökkentve a gyógyuláshoz szükséges időt.

7. Hármas fegyver a kórokozók ellen.

Napjaink kutatásai azt mutatják, hogy a háromféle hatóanyagot tartalmazó antibiotikumok már két kezelés után is képesek megakadályozni a vízhólyagok bakteriális fertőzését, míg a régebbi, kámfort és fenolt is tartalmazó készítmények elnyújtják a gyógyulás időtartamát. Szakemberek a csak receptre kapható hármas antibiotikumra esküsznek.

A kámfor és a fenol viszont annyira hatásos a kórokozók elpusztításában, hogy a gyógyulást szolgáló sejteket is megöli.

8. Legyen egyszerű a kötés.

A hólyagot kezelés után, a gyógyulás ideje alatt be kell fedni. Bár a legtöbben arra számítanak, hogy a gyógypedikűrös legelőször gézpárnáért és különleges kötszerekért nyúl, de megfelel a célnak egy rugalmas anyagból készült ragtapasz is.

A legtöbben azt állítják, hogy a ragtapaszra steril kötést kell tenni, mert nem tudják, hogy a tapasz maga steril, vagyis alkalmazása egyszerű és kényelmes.

Ha a vízhólyag olyan nagy, hogy tapasszal nem lehet lefedni, használjon gézpárnát, majd rögzítse vízálló sebészi ragasztóval.

9. Szivacsos védelem.

Ha a fentieknek megfelelően lekezelte és kötéssel látta el a vízhólyagot, ahhoz viszont túlságosan türelmetlen, hogy kivárja a teljes gyógyulást, ismerkedjen a nyomást felfogó és a kidörzsölődést megakadályozó speciális szivacsos anyagokkal. Számos sportoló, mielőtt szivacsot tenne rá, vazelinnel keni be a hólyagot.

10. Szellőztesse!

A legtöbb orvos szerint éjszakára le kell venni a hólyagról a kötést, hadd levegőzzön. A levegő és a víz önmagában is gyógyító hatású. A vízben való áztatás és az éjszakai levegőztetés sokat segít.

11. Cserélje le a nedves kötést!

Bár egyes orvosok azt állítják, hogy a kötést akár két napig is a seben hagyhatja, abban mindannyian egyetértenek, hogy ha a kötés benedvesedik, fertőzöttnek kell tekinteni, ezért le kell cserélni.

Vagyis ha a lába erősen izzad, cserélje sűrűn a kötést.

12. Használjon sarokemelőt!

A saroktájékon létrejött hólyagok általában azért keletkeznek, mert a cipő hátsó éle rossz helyen érintkezik a lábbal. A megoldás? Egyszerű. Helyezzen a cipő hátsó részébe sarokemelőt.

13. Viseljen zoknit!

Mostanában ismét divat zokni nélkül járni. A divatkövetők sarkán így aztán gyakran alakul ki vízhólyag. Ha anélkül szeretné mutogatni a bokáját, hogy szenvedne miatta, vásároljon olyan bokazoknit, ami csak a lábfejet takarja. Ezek manapság már a férfi és női változatban is kaphatók, és segítségükkel könnyen megelőzheti a bajt.

14. Hintőporozzon naponta!

A hintőporral mindenkinek meg kellene barátkozni, a hintőporozásnak szokássá kellene válni. Ha a kényelmes cipő is feltöri a lábát és vízhólyagot okoz, szórjon a lábára babahintőport a zokni felhúzása előtt, így a zokni könnyebben felcsúszik a lábra, és megelőzhető a vízhólyag kialakulása.

15. Kenje be, hogy védje.

Ha hosszabb túrát, futást vagy teniszmeccset tervez, kenje be a veszélyeztetett területet vazelinnel, mert így csökkenthető a súrlódás. Azoknak a futóknak és gyaloglóknak, akik ragaszkodnak a zokni nélküli sportoláshoz, a kényes részek kenése kifejezetten ajánlott.

16. Új zoknit az új cipőhöz.

Ha az új cipő dörzsöli a vízhólyagot, az első feladat a zoknicsere. A sportzokni kiváló erre a célra, mert a benne lévő rétegek elnyelik a dörzsölést, így megóvják a lábat.

17. Keményítsen csersavval!

Egyes vizsgálatok szerint ha két-három hétig naponta kétszer 10%-os csersavval kezeli a veszélyeztetett területet, bőre megkeményedik és nehezebben hólyagosodik fel.

A kemény sportemberek vagy hosszútávfutók nyugodtan használhatják a csersavat, de amatőröknek és kezdőknek nem ajánlatos, hacsak az orvos másként nem rendeli.

18. Óvakodjék a csőzoknitól!

Bár a csőzokni - sarokrész nélküli zokni nagyon népszerű, mert gondolkodás nélkül bele lehet ugrani, viszont nem ajánlott a használata, mivel nem illeszkedik jól a lábra. A vízhólyag megelőzéséhez jól illeszkedő zoknira van szükség.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.