Pánikrohamot kap, ha nem jut az üdítőhöz

Rémes függőség: napi 10 liter kóla alatt meg sem áll

Napi 16-ról már sikerült tíz literre leszorítania a kóla mennyiségét, de még így is erősen függő a cukros üdítőtől az ötgyermekes anyuka. Az évek során mintegy 56,7 millió forintnyi összeget költött a szenvedélyére.

2014.02.21 14:42ma.hu

Jakki Ballan majdnem három évtizede küzd a kólafüggőséggel, ezalatt összesen mintegy 56,7 millió forintnak megfelelő összeget költött el a cukrozott szénsavas üdítőre, amitől tudja, hogy szabadulnia kellene, de mégsem képes rá. Az angliai Ellesmere Portban élő ötgyermekes anyuka 14 éves korában kapott rá a kólára, az azóta eltelt 28 év alatt a függősége olyan mértéket öltött, hogy havonta 500 fontot is elkölt az italra. Naponta legalább tíz liternyit kell meginnia, ellenkező esetben pánikrohamok törnek rá, bár mint mondja, már ez is haladás, mert volt idő, amikor napi 16 liter volt a fejadagja.

A 42 éves nő most minden létező orvosi és alternatív kezelési módszert kipróbál, jelenleg a hipnoterápia az egyik fő reménye, amitől azt várja, hogy segíthet neki megszabadulnia a hallucinációitól és az őt gyötrő démonoktól, ha véletlenül nem kapná meg a szokásos kólamennyiséget. Azt mondja, annyira súlyossá vált a függősége, hogy kénytelen volt feladni a teljes munkaidős munkáját, viszont így még jobban belegabalyodott az ördögi körbe, hogy hogyan teremtse elő a kólára szükséges pénzt - írja a Daily Mirror című brit lap.

Fotó: freedigitalphotos.net

"A függőség teljesen átveszi az irányítást az életem fölött. A házból sem lépek ki anélkül, hogy biztos legyek benne, elég kóla van nálam. Képtelen vagyok elmenni az iskoláig, ha nincs nálam legalább két fél literes üveg" - mondja Jakki, akinél az elvonási tünetek fejfájás és hallucinációk formájában jelentkeznek. "Eleinte nagyon ijesztő volt, mert nem tudtam, mi történik. Furcsa dolgokat láttam, például átrepült egy narancs a szobán."

Az állandó alvászavarok is megnehezítik az életét, hisz az extrém magas koffeinmennyiség miatt nem tud rendesen aludni. Emiatt a fél éjszakát ébren tölti - és közben tovább issza a kólát, ez pedig olyan, mint egy végtelen spirál. Azt azonban nem érti, az orvosok miért nem foglalkoznak komolyabban a bajával. "Az alkoholisták kapnak segítséget, a nikotinfüggőkön is segítenek, a drogfüggőket lassanként leszoktatják. Ez is egy valódi függőség, de senki sem segít nekem!" - panaszolta, és bevallotta: attól fél, hogy nem láthatja a gyerekeit felnőni.

A kólában lévő különféle anyagok mennyisége normál szinten nem káros, de például a foszfor abban a dózisban, amelyben Jakki fogyasztja, már komoly csontkárosodásokat és egyéb szervi bajokat okoz. A dietetikus szerint a másik nagy veszély, hogy Jakki a kiegyensúlyozott étrendet is alárendeli a kólafogyasztásnak, ami súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.