TV és számítógép vs. sport és mozgás

Egyre kevesebbet sportolnak a gyerekek

Egyre kevesebb gyerek - különösen a fiúk körében - iratkozik be szervezett sportfoglalkozásora napjainkban, állítja egy tanulmány.

2008.06.05 19:07medipress.hu

A Kanadai Statisztika kedden kiadott jelentésében összehasonlította a sportfoglalkozásra járó gyermekek arányának 1992-es és 2005-ös adatait, és jelentős csökkenést tapasztaltak, különösen a nagyobb központokban. A költségesebb sportokban való részvétel nőtt a jövedelmi szinttel és a szülők iskolai végzettségével egyenes arányban. Jean Cote, a kingstoni Királynői Egyetem szociálpszichológiai szakértője elmondta, az eredmény nem volt meglepetés.

„A sporttal vetekszik manapság a televízió, a számítógép, a videojáték és sok más tevékenység.” – mondta egy interjúban. „A gyerekeknek egyre kevesebb szabad idejük van, és ezt inkább olyan elfoglaltsággal töltik, amely a legtöbb élvezetet adja. Ki kell találnunk, hogyan lehetne a sportot izgalmasabbá tenni. Ez az a pont, ahol az elfoglalt szülők és a társadalom magára hagyja a gyermekeket. "Gyakran agyonszervezzük a sportolást” – mondta Cote.

„A gyermekek nem feltétlenül vágynak versengésre. Inkább azt szeretik, ha kimehetnek és kreativitásuk segítségével érezhetik jól magukat.” A StatsCan tanulmány megvizsgálta a részvételi trendeket a 2 millió 5 és 14 év közötti gyermekek körében, 1992 és 2005 között. 2005-ben a fiúk és lányok egyaránt leggyakrabban futballoztak, mely az úszást taszította le az első helyről. 1992-ben még a gyerekek 57 %-a sportolt valamit, 2005-re ez visszaesett 51 %-ra.

A fiúk még mindig sokkal szívesebben vesznek részt szervezett sportágakban, mint a hasonló korú lányok, de ez a rés leszűkült. A lányok esetében inkább korfüggő ez a jelenség. A 11-14 év közötti lányok kevesebbet sportolnak, mint 1992-ben, míg a fiatalabb korosztály körében az arány nagyjából változatlan maradt. A magasabb jövedelmi, iskolázottabb szülők gyermekei gyakrabban járnak szervezett sportfoglalkozásokra (68 %), míg az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők gyermekeinek mindössze 44 %-a vesz részt hasonló programokon.

Cote szerint a különböző sportok pénzvonzata (felszerelés, tagdíj, utazás) kulcsszerepet játszik. A legtöbben Kanada atlanti részén sportolnak (61 %), a legkevesebben pedig Quebecben (48 %) és Brit-Kolumbiában (44 %). A legnagyobb városokban, Torontóban, Montreaban és Vancouverben az arány átlagosan 47 %. A legmagasabb arányszámokat a 10 000 és 50 000 közötti lélekszámú településeken mérték. Cote elmondta, hogy amerikai, ausztrál és kanadai kutatások már kimutatták, hogy a legjobb atléták nagy része kisebb városokból származik.

A szervezett sport biztonságosabb, olcsóbb és jobban elérhető a kisebb térségekben, ráadásul ezeken a részeken kevesebb a zavaró tényező, a környezet is támogatóbb. Cote elmondása szerint a család, az iskola és a közösség integrációja a kisebb városokban nagyon előnyös lehet a gyermeksport szempontjából.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.