Ami a nőt igazán zavarja az ágyban...

Kissé kiábrándító: ezért alszunk el rögtön szex után?

Úgy tűnik, ahol a szeretkező páros egyik tagja rendszeresen elalszik közvetlenül szex után, gyakori jelenség az elhagyatottság érzése vagy a vágy egy másik partner iránt.

2012.02.28 18:55ma.hu

A férfiak jól ismerik a jelenséget: egy fantasztikus szex után, amelybe mindent beleadtak, a testük hirtelen "kikapcsol" - jóleső, közösülés utáni álomba zuhannak. Ez sok pasi számára természetes, ám a nők nemigen veszik jó néven a dolgot.

Miközben ez korábban is ismert volt, egy új tanulmány most olyan párokat vizsgált, ahol az egyik fél azonnal elalszik szex után.

A viselkedésnek ugyanis a kutatók szerint pszichológiai oka is lehet. Úgy tűnik, azokban a kapcsolatokban, ahol az egyik fél azonnal álomra hajtja a fejét a közösülést követően, általában jelen van egy másik partnerhez való kötődés és vágy is.

A Michigani egyetem és a Pennsylvaniai Albright College pszichológusai - a tanulmány szerzői - rámutattak, hogy ez a magatartás sok esetben az intimitás kerülése.

Vagyis aki azonnal elalszik szex után, talán kerülni igyekszik a partnerrel való érzelmes beszélgetést. Magát is függetleníteni próbálja az elkötelezettség-érzéstől.

Ráadásul a kutatás nem mutatott ki nemi dominanciát, azaz nem derült ki, hogy ez a viselkedés döntően a férfiakra lenne jellemző. Annak ellenére, hogy a nők így gondolják.

A Journal of Social, Evolutionary, and Cultural Psychology-ban közzétett tanulmány 456 résztvevőt kérdezett meg online. Akiknek a partnere szex után azonnal elaludt, azoknak nagyobb igénye volt rá, hogy az aktust követően még öleljék őket és beszéljenek hozzájuk.

Gyakori, hogy a nő vagy a férfi, aki nem elégedett a párjával/kapcsolatával, inkább alszik, minthogy belegondoljon csalódottságába, elhagyatottságába, vágyaiba.

Másrészt, az ember nem szívesen áldozza fel magát - ebben az esetben az alvását - olyan esetben, amikor nem igazán fontos számára a partnere. Nem fog ébren maradni a kedvéért.

Ha gond van a kapcsolatban, ez a magatartás többnyire nemcsak a szex terén mutatkozik meg.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.