Előkerült a hasonmása?

Felfüggesztették "a menedzsertablettás" Kiss Ernő BM elleni perét

Felfüggesztette a Fővárosi Munkaügyi Bíróság Kiss Ernőnek a Belügyminisztérium ellen indított perét.

2011.03.07 17:44ma.hu

Kiss Ernő mint felperes, keresetlevelében a rendfokozat használatától és az egyenruha viselésétől eltiltó miniszteri határozat hatályon kívül helyezését kérte. A nyugalmazott tábornok alperesként az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot jelölte meg, a minisztérium megszűnése miatt az eljárás egyszer már félbeszakadt, majd a Belügyminisztérium (BM) jogutódlásának megállapítása után indult újra.

Kiss Ernő kereseti követelését kiterjesztette az Országos Rendőr-főkapitányságra (ORFK) és a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK) is. A 2010. december 6-án megtartott első tárgyaláson a három alperes, a BM, az ORFK és a BRFK azt is vitatta, hogy őket jogosan perelte be Kiss Ernő. Ez a jogvita folytatódott a hétfői tárgyalási napon is - írta a hvg.hu.

A portál beszámolója szerint a nyugalmazott tábornok újabb beadványában ismét hangsúlyozza, hogy a miniszteri tiltó határozat jogellenes, mert nem jelölte meg az eltiltás okát, az úgynevezett tekintélyromboló tevékenységet, nem vett figyelembe fontos tényeket. Így azt sem, hogy 2010 februárjában Kiss Ernő életveszélyes fenyegetést kapott telefonon, majd ezt követően találták őt eszméletlen állapotban az utcán. Ezzel kapcsolatban a határozat csupán a bulvármédia találgatásaira alapulhat, ami a nyugalmazott tábornok szerint súlyosan jogsértő.

Álláspontja szerint a miniszter egyébként is túllépte hatáskörét, mert rendfokozata viseléséről csupán a köztársasági elnök dönthetne. Az alperesek, a BM, az ORFK és a BRFK közös álláspontja szerint először annak a megállapítása fontos az eljárásban, hogy hol és meddig volt szolgálati jogviszonya Kiss Ernőnek.

A szolgálati jogviszonnyal kapcsolatos másik perben várhatóan április 20-án dönt majd a Fővárosi Bíróság. Ezért kérték az alperesek a per felfüggesztését.

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság Tánczos Rita bíró vezette tanácsa hétfői végzésével elrendelte a per felfüggesztését addig, amíg Kiss Ernő szolgálati jogviszonyának kérdésében nem születik jogerős döntés - tudósított a honlap.


A volt kerületi kapitány a Központi Bűnüldözési Igazgatóság vezetőjeként először azzal került a figyelem középpontjába, hogy még 1998-ban levizelte az ORFK Teve utcai épületét; ezt azzal magyarázta, hogy "vízhajtó menedzsertablettát szedett".

Ezt követően - hivatalosan egészségi okokból - az év december 31-én menesztették. A nyugdíjas tábornok neve az utóbbi időben több üggyel kapcsolatban is előkerült.

Legutóbb február végén részben új eljárást írt elő a Legfelsőbb Bíróság (LB) Kiss Ernő ellen alárendelt megsértése miatt indult ügyében, amelyben a Katonai Fellebbviteli Ügyészség indítványozott felülvizsgálatot a bűnösség megállapításáért.

A volt XIII. kerületi rendőrkapitány büntetőpere 2009 februárjában kezdődött. Az ügyészség azzal vádolta meg, hogy 2007 októberében történt felmentéséig a kapitányság vezetőjeként visszaélt elöljárói hatalmával, több beosztottjával durván beszélt, mások előtt emberi méltóságukban megsértette, megalázta őket. Kiss Ernő tavaly júniusban pedig azért került a nyilvánosság elé, mert hatóság félrevezetése és ittas vezetés miatt nem jogerősen 810 ezer forint pénzbüntetésre ítélte őt a Fővárosi Bíróság. Az elsőfokú döntés szerint Kiss Ernő XIII. kerületi rendőrkapitányként 2007. november 23-án hajnalban a járművével ittasan belerohant parkoló autókba a Petneházy utcában, majd távozott a helyszínről és felettesét úgy tájékoztatta, hogy az autója eltűnt, azt ellopták. Ezzel kapcsolatosan akkor tanúként a vallomásában azt mondta, nem ő ült a volán mögött, hanem a "hasonmása".

Tavaly februárban Kiss Ernőt alig egy óra elteltével kétszer is ittas vezetésen kapták a rendőrök a III. kerületben. A dandártábornokot vérvételre előállították, majd miután igazolódott a rendőrök gyanúja, elvették a jogosítványát. A volt főrendőr ekkor ismét autóba ült, de nem sokkal később ismét elkapták. Ekkor már a slusszkulcsát is elvették tőle a rendőrök. Kiss Ernő korábban egy másik eljárásban azt állította, hogy 2010 februárjában életveszélyes fenyegetést kapott, majd le is ütötték. Az MTI március 25-én számolt be arról, hogy kórházba került a nyugállományú rendőr dandártábornok, akit az éjszakai órákban találtak meg vérző fejjel a XII. kerületben.

A nol.hu portál aznap arról számolt be, hogy információja szerint a tábornok részeg volt.

Forgács Imre akkori igazságügyi és rendészeti miniszter a hivatalos indoklás szerint "az elmúlt időszakban tanúsított magatartása miatt" eltiltotta a nyugalmazott dandártábornokot az egyenruhájának és a rendfokozatának viselésétől. Kiss Ernő ez ügyben munkaügyi pert indított, amelyet most felfüggesztettek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.