Embertelen, amit a kormány kitalált

Nem büntetnék, de látni sem szeretnék a hajléktalanokat a magyarok

Az Index és a Závecz Research készített közvélemény-kutatást a hajléktalanok hazai megítéléséről, melyből többek közt kiderül, hogy a magyarok szerint nem kell büntetni a hajléktalanságot

2018.11.08 09:00ma.hu

A közvélemény-kutatásból kiderült:

A válaszadók többsége (70 százaléka) nagyon nem ért egyet a kriminalizálással, a válaszadók közel kétharmada szerint a hajléktalan emberek nem bűnözők, hanem elesettek, segítségre szorulnak.

55 százalék szerint a közterületi, életvitelszerű hajléktalansággal kezdeni kellett már valamit, de túl embertelennek tartják, amit a kormány kitalált, többen vannak azok, akik valamilyen okból nem szeretnék látni a hajléktalanokat, a Fidesz-szavazók a többieknél elutasítóbbak a hajléktalanokkal szemben, a magyarok 56 százaléka egyetért azzal, hogy „a hajléktalan emberek ne legyenek szem előtt (az utcán, aluljárókban) a belvárosban”, mindössze 19 százalék utasítja el ezt, a hajléktalanok látványa a magyarok 35 százalékát zavarja, a nőket, a felsőfokú végzettségűeket és a budapestieket az átlagosnál jobban, 26 százalékot nem zavar mindez.

A megoldást a válaszadók a célzott munkaprogramokban és a hajléktalanszállók fejlesztésében látják, 91 százalék szerint olyan programok kellenének, amik kifejezetten hajléktalanoknak segítenek munkát találni, 82 százalék szerint pedig több férőhely kellene a szállókon. 80 százalékban pedig egyetértenek azzal is, hogy a hajléktalanszállók nyugodt, emberhez méltó életet biztosítanak a hajléktalan embereknek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.