BKK

Újra a fővárosiaké Buda legforgalmasabb csomópontja, a megújult Széll Kálmán tér - képek!

Közel másfél év munkájaként európai színvonalú, modern csomópontként, találkozási helyként, magas színvonalú, akadálymentes és zöld közösségi térként várja az arra közlekedőket.

2016.05.10 15:17ma.hu
bkk.hu

Az átalakított tér a budai fonódó villamoshálózat tavaly év végi átadásának köszönhetően új közlekedési kapcsolatokat kínál, a felújítás részeként MOL Bubi gyűjtőállomás, és kerékpárút is épült.

A korábbi csupasz betonfelületek helyett 182 elültetett fa, és több mint 700 négyzetméternyi cserje, virág, fű teszi zöldebbé a teret. Aki jegyet vagy bérletet venne, vagy a közösségi közlekedéssel kapcsolatos egyéb ügyeit szeretné intézni, nemsokára a BKK új ügyfélközpontjában teheti ezt meg. A tér korábbi önmagára mindössze az ikonikus legyező alakú metróépület emlékeztet.

A Széll Kálmán tér 2016. május 10-étől, kevesebb, mint másfél év munka után újra a fővárosban élőket és az erre közlekedőket szolgálja. A tér átadását követően a fejlesztések a térségben nem fejeződnek be, a Széll Kálmán tér felújításához kapcsolódóan még az idén további közép-budai beruházások jönnek létre.

A közlemény szerint a mintegy 5,3 milliárd forintnyi fővárosi, kormányzati és uniós forrásból 400 nap alatt felújított teret teljesen átépítették.

A metróépületet - a vázszerkezet kivételével - teljesen visszabontották és egy modern arculatú, könnyed hatást keltő, tágas üvegfalú létesítményt építettek a helyére.

Egységesebb lett a tér építészeti arculata, miután elbontották a vendéglátóegységeknek helyet adó, a metrókijárat melletti épületet és bódékat - tették hozzá.

A kereskedelmi funkciókat az új szolgáltató épületbe és a Széll Kálmán tér déli részén lévő, új támfalépületbe helyezték át. Az üzlethelyiségek hasznosítására a Budapest Főváros Vagyonkezelő Zrt. jelentetett meg tendert - írták.

Átalakították az autóbusz-végállomásokat, a villamosmegállókat, a teret határoló utakat és a villamosvágányok nyomvonalát

Új, a Vérmező úttal párhuzamosan futó kerékpárút is épült, amely kapcsolatot teremt a Vár két oldala között.

A munkálatok során kicserélték a környékén futó közművezetékek nagy részét, többek között vasúti, elektromos, távközlési kábeleket, víz- és távhővezetékeket, csatornaszakaszokat.

Egyes egységeket, így a liftet, a mozgólépcsőt, valamint az ügyfélközpontot a jogszabályi előírások miatt csak később, a használatbavételi engedélyek megszerzése után üzemelik be.


Minderről, ezen kívül a megújult Széll Kálmán tér új szolgáltatásairól, valamint a várható további fejlesztésekről itt olvashat bővebben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.