Vasárnapi pihenőnap

KASZ: ne írják alá a zárvatartási törvényt!

Áder János köztársasági elnöknek és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek küldött levelében tiltakozott a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) az üzletek vasárnapi zárva tartását előíró szabályozás ellen.

2014.12.18 17:41MTI
Illusztráció: freedigitalphotos - pakorn/ma.hu

Az érdekképviselet szerint a törvény veszélyezteti az ágazatban a munkahelyeket. Az államfőtől azt kérték, hogy ne írja alá a törvényt. Levelében a szakszervezet kifejtette, hogy olyan törvényjavaslatot fogadott el a kormánypárti többség, amely a foglalkoztatás bővítése, a stabil munkahelyek ellen hat. A vasárnapi zárva tartás bevezetése súlyos csapás a boltokban dolgozókra, családjukra - fogalmaztak.

Felidézik, hogy a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) korábban támogatója, sőt az egyik kezdeményezője volt a vasárnapi zárva tartásnak, de most sem, sőt eddig sem értettek egyet olyan változtatással, "amelynek eredményeképpen csökkenhet a dolgozók jövedelme, illetve kevesebb ember dolgozhat".

Úgy vélik, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között az üzletek nyitva tartásáról szóló szabályozás rossz irányba ment. Nem foglalkozik ugyanis azzal, hogy nagy a dolgozók leterheltsége, folyamatosak a jogszabálysértések, és egyre erősebb a munkahelyi stressz - áll a levélben.

A KASZ mint a kereskedelmi ágazat legnagyobb, reprezentatív munkavállalói érdekképviseleti szervezete támogatásával aláírásgyűjtés kezdődött a nagyobb élelmiszerláncoknál dolgozó munkavállalók körében. Ennek során az aláírásgyűjtésben részt vevő üzletekben a dolgozók közel 90 százaléka elutasította a vasárnapi zárva tartást - hangsúlyozták.

Sáling József, a mintegy 60 ezer kereskedelmi dolgozót képviselő KASZ elnöke az MTI érdeklődésére elmondta: támogatják a vasárnapi zárvatartást, de nem a mostani körülmények között, amikor az egybecsúszott a "multik megregulázásával", a kereskedelmi törvény módosításával és a nagy árbevételű cégekre kivetett különadóval.

Egy cég nem külön kalkulál, a maga érdekeit nézi - fogalmazott, hozzátéve: ha az 50 milliárd forintnál nagyobb árbevételű kereskedelmi vállalkozásoknak két egymás követő veszteséges év után meg kell szüntetniük tevékenységüket, akkor megfontolhatják, hogy a nyereségesség fenntartása miatt hozzá kell-e nyúlni a létszámhoz. Ez nagy fenyegetettség a cégeknek - fogalmazott.

Elmondta: önmagában a vasárnapi zárvatartás miatt nem feltétlenül fognak elbocsátani embereket, mivel így is nagy a létszámhiány a kereskedelemben.

A szektorban jellemző alacsony jövedelmek miatt sok embernek, aki vasárnapi munkát vállal, sokat számít a vasárnapi pótlék - tette hozzá a KASZ elnöke.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.