Orbán szerint rajtunk múlik, hogy békesség, nyugalom van-e, vagy kereplés, ribillió

A magyar nemzet ma nem megosztott, bár komoly viták vannak benne - mondta Orbán Viktor a beszédeiből, írásaiból, interjúiból szerkesztett 20 év című könyv bemutatóján a budapesti Károlyi-palotában.
2006.03.22 13:38, Forrás: MTI

"A magyar nemzet ma nem megosztott, a magyar nemzetben ma komoly viták vannak, időnként súlyos viták vannak, de ez mindig előfordul, ha az emberek őszintén beszélnek egymással, vagy komoly döntés előtt áll egy közösség" - mondta a Fidesz miniszterelnök-jelöltje a Heti Válasz Kiadó gondozásában megjelent kötet bemutatóján. Hozzátette: egy nemzet akkor válik megosztottá, ha nincsenek olyan közös értékek és közös célok, amelyek képesek lennének a közösséghez tartozó embereket "körülfogni, összeabroncsozni".

"A magyar nemzetnek vannak ma ilyen értékei, ezért igenis, a magyar nemzet egyesíthető, hiszek benne, hogy nem megosztott, hanem nemzetegyesítő program segítségével képesek vagyunk összefogni és egyesíteni" - mondta.

Orbán Viktor az 1986-2006-ig tartó húsz éves időszakot felölelő kötet bemutatóján elmondta: a 2002-es választási vereség után át kellett gondolnia, mi az az ambíció, ami még a közéletben tartja. Mint mondta, az elmúlt négy évet arra szánta, hogy segítsen ismét közel hozni egymáshoz az embereket és a demokrácia intézményeit. Véleménye szerint ugyanis rendszerváltásnak nem a "félforradalmi" hangulata veszett el, hanem az az érzés, hogy ehhez mindenkinek köze van, és kezdett tragikusan nagy távolság kialakulni az emberek és a demokrácia intézményei között.

A parlamenti ciklusonként szerkesztett kötetről szólva a politikus úgy fogalmazott: "visszaad valamit abból, amiről nem szoktunk beszélni, (...) hogy én valójában szeretem ezt a munkát". Hozzátette: a politika, mint szakma nem a hatalomról szól, hanem arra ad lehetőséget, hogy a lehető legtöbb emberrel találkozzunk.

A 20 év című kötetet szerkesztő Szőnyi Szilárd elmondta: a válogatás Orbán Viktor portréját és a mögöttünk hagyott húsz évet vázolja fel beszéd-, interjú- és írásrészletek segítségével. Hozzátette: a szerkesztési elvek tekintetében szándékaitól nem állt távol Márai Sándor Füveskönyve. "Nagy Imre újratemetéséről", "A liberalizmusról", "A másságról", "A kettős állampolgárságról", "A MIÉP szavazóiról" - ezek a szemelvénycímek találhatók többek között a kötetben.

A könyv végén Lánczi András politológus méltatása olvasható, aki a bemutatón arról beszélt, a kötet nem az "izmusokról szól", mert Orbán Viktor nem a liberalizmustól jutott el a konzervativizmusig, hanem az ideologikus környezettől a valódi politikai gondolkodásig.

Orbán Viktor felesége és két kislánya is részt vett a bemutatón, amelyet a Károlyi palotában láthatóan megerősített biztonsági védelem mellett rendeztek. Az épület udvarán és a teremben is több fülhallgatós biztonsági ember dolgozott. A Fidesz elnöke a TV2 reggeli műsorában erősítette meg, hogy egy levélben megfenyegették családját.

Jó döntés, hogy nem egy időben van a Fidesz és az MSZP gyűlése

Orbán Viktor szerint jó döntés, hogy nem egy időben rendezik meg a Fidesz és az MSZP budapesti nagygyűlését a választások előtt, bár az is megoldható lett volna, ha egy napon tartják. A Fidesz miniszterelnök-jelöltje erről, és Mikola István határon túliakkal kapcsolatos kijelentéséről, valamint a Bozsik-programról is beszélt a TV2 Mokka című szerda reggeli műsorában.

"Szerintem jó döntés volt, hogy nem pont egy időben van, bár ha egy időben lettünk volna, az is megoldható lehetett volna" - mondta a Fidesz elnöke, annak kapcsán, hogy Gyurcsány Ferenc kedden bejelentette, az MSZP április 1-re tette át nagygyűlése időpontját.

Orbán Viktor ugyanakkor hangsúlyozta: ezekben az ügyekben nem szabad hozzájárulni ahhoz, hogy hisztéria alakuljon ki, hiszen Magyarország nyugodt és kiegyensúlyozott. Sokkal több dolog köt össze bennünket, mint amennyi elválaszt - tette hozzá a pártelnök, aki szerint az is megoldás lett volna, ha az MSZP április 2-án délelőtt, a Fidesz pedig ugyanazon a napon délután rendezi gyűlését.

"A politikusoknak nem az a dolguk, hogy riogassák egymást, meg a közvéleményt azzal, hogy képtelenek vagyunk egyébként a város két különböző pontján azonos időben összegyülekezni. Azért ez komoly szegénységi bizonyítvány. Igenis képesek vagyunk rá, igenis lehetséges, rajtunk múlik, hogy békesség van, nyugalom, vagy pedig kereplés, vagy pedig ribillió, ahogy a miniszterelnök mondta" - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: a Fidesz közönségéért felelősséget vállal.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva kommentálta Mikola Istvánnak, a Fidesz kormányfőhelyettes-jelöltjének a vasárnapi Fidesz-kongresszuson tett kijelentését, miszerint "ha négy évre nyerni tudunk, és utána, mondjuk az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának, húsz évre minden eldőlne ebben az országban".

A Fidesz elnöke ennek kapcsán úgy fogalmazott "Mikola Istvánnak lehetnek ilyen tervei, de ez olyan messze van a realitásoktól, hogy egész egyszerűen" kivitelezhetetlen.

Mint mondta, a szocialisták és a Fidesz megegyezése nélkül nem lehet módosítani a kétharmados választójogi törvényt és az állampolgárságról szóló törvényt. "Ez jól van így, ezek olyan horderejű kérdések, amelyekről meg kell egyezni, már hogyha az ember változtatni akar a fennálló helyzeten" - tette hozzá. Arra a felvetésre, hogy Mikola Istvánnal nem egyeztettek-e előzőleg ebben az ügyben, Orbán Viktor azt mondta: "nálunk mindenki arról beszél, amiről akar".

A pártelnök annak kapcsán, hogy sajtóhírek szerint az OTP és a Mol nem finanszírozza tovább a Bozsik-programot, közölte, "gyorsan be kell írni" a Fidesz a választási programjába: rá kell venni a két céget, hogy a kormányváltást követően "azonnal jöjjön vissza", és finanszírozza tovább a labdarúgás-utánpótlást.

print cikk nyomtatása
comment Szólj hozzá!

Kapcsolódó írások:

Gyermekei elrablásával, ledarálásával fenyegették meg Orbán Viktort Orbán: kormányváltó hangulat van Magyarországon Orbán: lassan megmozdul az ország, egyre erősödik a kormányváltó hangulat Orbán: minden felelőtlen pazarlást meg kell szüntetni!


Belépés és regisztráció


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.