Akár többen is lehetnek...

A halálba üldözték osztálytársukat: már két tizenéves lány őrizetben!

Két fiatal lányt állítottak elő a 12 éves lakelandi kamasz öngyilkossági ügyével kapcsolatban. A gyanú szerint több mint egy éven át gyötörték többi iskolatársaikkal együtt, ami miatt végül levetette magát a régi cementgyár egyik tornyáról.

2013.10.16 06:30ma.hu
Rebecca Ann Sedwick

A floridai Polk megye seriffje, Grady Judd elmondása szerint a két - 12 és 14 éves - lányt tartós üldözés általi zaklatással vádolják, melynek eredményeként idén szeptember 9-én öngyilkosságot követett el Rebecca Ann Sedwick, miután egy elhagyatott cementgyár területén levetette magát egy magas toronyból. A két fiatalt hétfőn rabosították, majd szüleiknél házi őrizetbe helyezték.

Judd tájékoztatása szerint a kényszerintézkedést azt követően rendelték el, hogy a 14 éves lány a Facebookon azt írta: nincs lelkiismeret-furdalása Rebecca halála miatt: "Igen, gyötörtem Rebeccát és öngyilkos is lett, de IDGAF? " (Az IDGAF egy mozaikszó, I don't give a fuck kezdőbetűiből áll, akkor használják, ha valakit nem érdekel valami - a szerk.)

A hatóságok ezt követően döntöttek az őrizetbe vételükről. "Úgy döntöttünk, nem hagyhatjuk őket az emberek között" - mondta Judd kedden a sajtóbejelentésen, hiszen bárkit újfent kínozhatnak és zaklathatnak.

A floridai Tampa Tribün nem ismertette a gyanúsítottak nevét, mivel még fiatalkorúak és nem terheli őket közvetlen erőszakos cselekmény. Mindazonáltal, a seriff szerint a lányok üldözése nagy szerepet játszott Rebecca halálában.

Grady Judd seriff a sajtótájékoztatón


Még csak lelkiismeret-furdalás sincs

A nyomozati anyag szerint a két lány folytatólagosan gyötörte Rebeccát attól kezdődően, hogy a 14 éves randizgatni kezdett Rebecca exbarátjával.

A tartós üldözés és zaklatás 2012 decemberétől 2013 februárjáig tartott, amíg mindhárman ugyanabba a Crystal Lake általános- és szakközépiskolába jártak. Az áldozat édesanyja előzőleg már észrevette, hogy a dolog komoly fordulatot vett, ezért kivette lányát az iskolából, aki magántanuló lett, közben pedig átíratta egy másik oktatási intézménybe. De a rémálom nem ért véget, a kegyetlenkedés tovább folytatódott a közösségi oldalakon.

A kihallgatott diákok szerint mindkét lány számtalan módon, és minden lehetőséget megragadva kínozta és szekálta Rebeccát: csúfolták, megfélemlítették, fenyegették, hogy megverik és legalább egyszer konkrét fizikai erőszakra is sor került. Az ilyen esetek során – mondták a szemtanúk a nyomozóknak – Rebecca egyszerűen faképnél hagyta kínzóit, és egy szó nélkül elsétált más iskolatársakhoz, akiket szintén szekáltak a lányok.

Így került képbe a másik, 12 éves elkövető is, aki egyébként Rebecca legjobb barátnője volt. A 14 éves ugyanis rávette, hogy támadja meg Rebeccát, aki viszont nem ütött vissza, így alaposan ellátták a baját. Az esetet a tantestület is dokumentálta. A 12 éves azért állt be a zaklatók táborába, mert tartott attól, hogy különben őt is gyötörni fogják.

A hatóságok szerint az idősebbik vádlott olyan üzeneteket írt a közösségi oldalakon keresztül Rebeccának, mint "Meg kéne halnod" és "Miért nem ölöd már meg magad?" - utalva arra, hogy a lány csúnya és végeznie kéne magával.

A fiatalabb gyanúsított azt mondta, hogy nagyon sajnálja, ami Rebeccával történt.

Rebecca Ann Sedwick - ez a fotó állt a temetésén


A szülők és további diákok is bajba kerülhetnek...

A seriff azt mondta a lányoknak és szüleiknek, hogy véget kell vetni minden ilyen üldözésnek – a szülők ugyanis nem engedték a lányokat a rendőrségre, így otthonukban hallgatták ki őket. Judd szerint viszont a szülőknek is van felelősségük az ügyben: „Ha időben cselekedtek volna, talán Rebecca is élne még” – mondta.

De talán ez sem segített volna, hiszen a seriff elmondása szerint a 14 éves lány rideg volt, semmi érzelem nem látszódott az arcán. Édesapját elérték telefonon, aki azt nyilatkozta, hogy az ő gyermeke „jó kislány” és 100 százalékig biztos abban, hogy mindaz, amit róla állítanak, nem igaz.

A nyomozás tovább folytatódik, de egyelőre áll az ügy, miután olyan nemzetközi weboldalaktól kell adatot bekérniük, mint a gyakori kérdésekre szakosodott AskFM. Noha a lányok egyelőre fiatalkorúak, és úgy is kezelik őket, ám amint betöltik a felnőtt korhatárt, akár 10 évet is kaphatnak.

A hatóságok szerint Rebeccát összességében legalább 15 lány zaklatta csoportosan hónapokon át az online üzenőfalakon és sms-ben. Ezen lányok számítógépeit és mobiltelefonjait lefoglalták, így további letartóztatások is lehetnek az ügyben.

A lány halála miatt mintegy 200 fő virrasztott mécsesekkel a tragédia helyszínén, olyanok is, akik Rebeccát nem ismerték személyesen


Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, Magyarországon hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegélyszámot!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.