Szinte terrorizálták az interneten a lányt

Halálba szekálták a kamaszlányt: évek óta gyötörték osztálytársai

Egy egykori cementgyár területén ugrott a halálba egy 12 éves diáklány, akit osztálytársai már évek óta gyötörtek, és a figyelmeztetésnek is értelmezhető öngyilkossági kísérletek hatására sem javult a helyzet.

2013.09.13 09:33ma.hu

"Az egyik legszomorúbb eset, amivel valaha találkoztam" - így kommentálta Grady Judd seriff a floridai Lakelandben élt 12 éves lány tragédiáját. Rebecca Sedwick egy valamikori cementgyár területén vetette le magát egy magas toronyból, miután végleg megelégelte osztálytársai több éve tartó szekálását, ami nemcsak az iskolában, de az interneten is jellemző volt.

A seriff szerint a megfélemlítések, amelyek végül a tragédiához vezettek, már hosszabb ideje elkezdődtek, először az elemi iskolában támadtak problémái a lányok egy csoportjával, akiket előtte a barátainak hitt, majd a tavalyi évtől kezdve a középiskolában is folytatódtak a zaklatások, a nyomozók megfogalmazása szerint a Rebeccához tartozó lányok "teljesen terrorizálták" őt az internetes felületeken keresztül. A helyzet decemberben vált igazán komollyá, amikor a kislány anyja, Tricia Norman vágásnyomokat vett észre Rebecca csuklóján, a lány ekkor vallotta be, hogy terrorizálják az iskolatársai.

Akkor azonnal a mentőt hívta és három napig kórházban ápolták a lányt, de amikor visszatért az iskolába, a terror tovább folytatódott. Januárban valaki nekiment a folyosón Rebeccának, az igazgató próbálta megegyezésre bírni a két lányt, hogy "oldják meg a problémát", de azon kívül, hogy a tanárok az eset után külön osztályba tették őket, sok előrelépés nem történt. Ezért Tricia úgy döntött, kiveszi az iskolából a lányát és magántanulóként folytatja tanulmányait, sőt, el is költöztek, de a fizikai eltávolítás nem volt mindenre megoldás: a közösségi oldalakon továbbra is folytatódtak az egyre bántóbb cikizések.

A seriff szerint Rebecca rendszeresen kapott olyan üzeneteket, mint "Meg kéne halnod" és "Miért nem ölöd már meg magad?" A vizsgálat már elindult ezeknek az üzeneteknek a kapcsán, és keresik, hogyan lehet felelősségre vonni a kiskorú diáktársakat, akik részt vettek a zaklatásban és végül Rebecca halálát okozták. A tinik jó részétől elkobozták a számítógépeket és a mobiltelefonokat, ezeket most ellenőrzik - hangsúlyozta a Bay News 9 című helyi internetes oldal.

Fotó: Bay News 9

Jelenleg 15 diák ellen folyik a nyomozás, róluk feltételezik a hatóságok, hogy közük volt a Rebecca ellen elkövetett sérelmekhez. Az egyik nagyszülő, akinek unokája ugyan nem tartozik közéjük, jól tudja, hogy a kislányt az iskolatársai rendszeresen csúfolták, rondának nevezték. Az utolsó csepp a pohárban az iskolakezdés előtti estén, szeptember 1-jén zajlott internetezés volt, amikor Tricia lefekvés előtt annyit látott, hogy lánya a mobiltelefonon épp beszélget valakivel. Másnap reggel, mikor felébredt, a 12 éves lány már elindult az iskolába, de délután nem ért haza időben, ezért az anya betelefonált az iskolába.

Ott elmondták neki, hogy a lány aznap nem jelent meg egyetlen órán sem, csak az automata rendszer, amely a szülőket ilyen esetekben értesítené, nem működött. Norman asszony bejelentette a rendőrségen a lány eltűnését, a nyomozók pedig a többi iskolás vallomására támaszkodva kiderítették, hogy Rebecca hajnali 2 óra körül kiment az egykori cementgyár területére, ahol nagyon szeretett a szabadidejében lófrálni, és ott találtak rá a holttestére, egy 3 szintes torony tövében: Judd seriff szerint bárhonnan kiugorhatott, a 19, a 24 és a 60 méteres szintről is. Halálát egyértelműen az esés miatti sérülések okozták.

Az is biztos, hogy Rebecca egy 12 éves észak-karolinai barátnőjének arról írt a neten, hogy nem bírja tovább és hogy le fog ugrani, hogy meghaljon. A másik lány egyetlen felnőttnek sem szólt, hogy baj van. A nyomozók közben ellenőrizték Rebecca számítógépén a legutóbbi kereséseket, amelyekből kiderült, hogy a lány olyan oldalakat keresett fel, mint például "mi számít túlsúlynak egy 13 éves lánynál", "hogyan szedjük ki a pengét a borotvából", illetve hogy "hány fájdalomcsillapítóra van szükség, hogy meghaljunk". A lány képernyővédője is egy olyan fotó volt, amelyen a sínekre hajtott fejjel fekszik - de anyjának állítólag erről nem is volt tudomása.

A lány halála miatt mintegy 200 fő virrasztott mécsesekkel a tragédia helyszínén, olyanok is, akik Rebeccát nem ismerték személyesen. A rendőrség eközben kiemelte, hogy az eset rámutatott, a szülőknek még jobban oda kellene figyelniük gyermekeikre, és arra, hogy mi történik velük nemcsak a való életben, de a virtuális világban is. "A legnagyobb dolog, amivel Rebecca emléke előtt tiszteleghetünk, az az, hogy kedvesek vagyunk egymáshoz" - fogalmazták meg a virrasztáson a gyászoló családtagok.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, Magyarországon hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegélyszámot!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.