Trükköztek a sebészek

Orra nőtt a homlokán, de nem véletlenül

Orra nőtt egy férfinak a homlokán, de nem a természet űzött gúnyt belőle, hanem a sebészek folyamodtak egy bravúros megoldáshoz, hogy pótolják a balesetben megsérült darabot.

2013.09.26 13:28ma.hu

Szokatlan módszerhez folyamodtak egy kínai kórházban, amikor egy férfi súlyosan elfertőződött és emiatt menthetetlen orral jelent meg náluk. A 22 éves, a sajtóban csak Xiaolian néven emlegetett férfi egy közlekedési balesetben sérült meg még 2012 augusztusában, ám nem fordult rögtön orvoshoz, emiatt fertőzést kapott és az orrporca teljesen elbomlott, a sebész már semmit nem tudott kezdeni vele, mire a férfi nagy nehezen rászánta magát a műtétre.



Az orvosok számára nem volt kérdés, hogy a tönkrement orrot pótolni kell, ám az általában szokásos szervátültetési rend helyett egy bravúros megoldásra szánták el magukat: a férfi saját szöveteiből hozták létre az új orrot, miközben a tenyészfelület a beteg homloka volt. A Daily Mirror beszámolója szerint előbb mesterségesen felszaporították a homlokán a bőrszövet mennyiségét, majd a bordáiból kivágtak egy darab csontot és azt az orr formájára faragva beültették a bővített bőr alá, míg teljesen ki nem fejlődött az új szaglószerv.

A sebészek szerint hamarosan sor kerülhet a végleges átültetésre is.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.