35 éve nem volt ilyen meleg

Rekordok dőltek meg Grönlandon

A dán meteorológiai intézet szerint a nyári meleg és a jégolvadás rekordja is megdőlt Grönlandon 2016-ban.

2016.09.14 15:34MTI

Idén nyáron átlagosan 2,3 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az elmúlt 35 évben. A hőmérsékletet Grönland 14 mérőállomásán rögzítették.

“Az értékek arra utalnak, hogy az Északi-sarkvidéken folytatódik a melegedés, vagyis tovább olvad a gleccserjég, ezáltal nemcsak a víz szintje emelkedik, hanem erősebb viharok is jöhetnek” – fogalmazott John Cappelen meteorológus.

A meleg miatt az egyik gleccserről 95 négyzetkilométeres tábla vált le – mondta el Jason Box kutató a Ritzau dán hírügynökségnek.

Már tavasszal rekordról számoltak be a klímakutatók: szokatlanul korán kezdődött a jégolvadás Grönlandon.

Április közepén a sziget jégtakarójának majdnem 12 százalékán több mint egy milliméteres olvadást mértek - a rendszeres mérések kezdete óta Grönland legmelegebb áprilisában.

A jégfelület több mint tíz százalékán folyó olvadást korábban a tudósok csak május elején tapasztaltak.

A Dániához tartozó autonóm tartomány a Föld legnagyobb szigete, hosszúsága 2800 kilométer, szélessége 1000 kilométer, területének mintegy 85 százalékát szárazföldi jég borítja.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.